Geir Engen forteller at dommen mot Google i Belgia er samsvar med MBLs oppfatning. Foto: MBL

Google News taper i Belgia

Lik saken mot Meltwater News, sier MBL.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I en fersk dom fra belgisk rett må Google avstå fra å publisere lenker til lokalaviser på Google News, melder Bloomberg.

Google forsøkte å få omgjort en dom fra 2007 som sa at nettselskapet måtte fjerne lenker og artikkelutdrag fra tysk- og franskspråklige medier i Belgia.

Betalt for innhold

Copiepresse gikk til sak mot google på vegne av flere aviser. Grupperingen påsto at utdragene av artiklene på Google News genererte inntekter for søkeselskapet og mente utgiverne burde få betalt for bruken av deres innhold.

I Norge ble medieovervåker Meltwater News i 2009 dømt til å betale 4,4 millioner kroner til utgivere og opphavspersoner etter at Mediebedriftenes Klareringstjeneste trakk dem for retten. Meltwater nektet tidlig å betale vederlag for innhold. Nyhetsovervåkeren har senere anket dommen, og saken vil blir prøvd i en høyere rettsinstans først neste år.

Meltwater ligner

Daglig leder Geir Engen i Klareringstjenesten sier til Journalisten at domskjennelsen fra Belgia minner om nettopp Meltwater:

– Vi registrerer at dommen fra Belgia samsvarer med det standpunkt vi har hatt hele tiden, nemlig at bruk av andres opphavsrettslige beskyttede materiale krever samtykke. Faktum fra saken i Belgia er relativt likt faktum i den pågående rettstvisten mellom Meltwater News og Klareringstjenesten. I så måte registrerer vi at det foreligger nok en kjennelse som støtter vårt syn.

 

 

Powered by Labrador CMS