KRITISK: Journalistprofessor Sigurd Allern beskylder NRK for politisk feighet i Skavlan-saken. Foto: Birgit Dannenberg

– Politisk feighet av NRK

Journalistprofessor Sigurd Allern med krass kritikk av Skavlan-redigering.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kritikken mot bortklippingen av noen minutter fra den norske utgaven av fredagens Skavlan fortsetter, også i Sverige. Redigeringen handler om “politisk feighet og tilpasning til nye maktforhold”, skriver journalistprofessor Sigurd Allern i svenske Expressen onsdag.

Kringkastingssjef Thor-Gjermund Eriksen har forsvart redigeringen av innslaget på Skavlan. Eriksen mener at NRK befant seg på den riktige siden i presseetikken når det gjelder samtidig imøtegåelse.

– Kom godt fram

I Dagsnytt 18 mandag pekte Eriksen på at det meste av sekvensen med komikeren Ozz Nûjen ble sendt både på norsk og svensk tv, og at Nûjens kritiske synspunkter på Fremskrittspartiet kom godt fram også i Norge.

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund er ikke kritisk til NRKs beslutning om å klippe vekk Nûjens uttalelse om at Frp og Høyre vil massedeportere romfolk.

– Da går hans ytringer presseetisk fra å være meningsytringer til å bli påstander av faktisk art. Det er der jeg mener det er interessant å se om dette ikke kryper nærmere Vær varsom-plakatens punkt 4.14 og kravet om samtidig imøtegåelse, sa Stavrum i Dagsnytt 18.

Tror ikke på forklaringen

Sigurd Allern , som arbeider ved Enheten för journalistik, medier och kommunikation ved Stockholms universitet, mener at de som forklarer redigeringen av Nûjens skarpe kritikk av Frp og Høyre i Skavlan med at presseetiske regler krevde det, tar feil.

“Slike forklaringer er det ikke grunnlag for å tro eller akseptere”, skriver Allern ifølge svenske Journalisten.

I stedet handler redigeringen om politikk, skriver Allern.

“For 10-15 år siden hadde ikke NRKs redaktører drømt om å hindre en slik offentlig kritikk av Fremskrittspartiets fiendtlighet mot innvandrere og asylsøkere.

– Frp er normalisert

Det nye i norsk politikk , skriver Allern, er at Frp er blitt normalisert og tatt inn i varmen :

“Beslutningen om å kutte i Skavlan handler derfor ikke om NRKs redaksjonelle uavhengighet, men om politisk feighet og tilpasning til nye maktforhold.”

Powered by Labrador CMS