Elin Floberghagen. Foto: Birgit Dannenberg
Etterlyser mediestøtteutvalget
Viktig at utvalget nedsettes så snart som mulig.
Utvalget skulle vært på plass i begynnelsen av juli, det var i hvert fall kulturminister Trond Giskes løfte til Journalistens lesere. To måneder senere, og midt i valgkampen, er statusen for utvalget ukjent i informasjonsavdelingen til kulturdepartementet.
Nå etterlyser medieorganisasjonene utvalget som må oppnevnes av Kongen i statsråd.
– Det er to fredager igjen til valget, så vi får håpe, sier styreleder Ivar Rusdal i Mediebedriftenes Landsforening.
Leder i Norsk Journalistlag, Elin Floberghagen mener det ekstremt viktig å få på plass utvalget, og at det skjer snart.
– Vi har ventet på at det skal skje en stund nå. Det er et arbeid som skal igangsettes og som vil følges med interesse av de fleste i mediebransjen.
Annerledes
Floberghagen mener det også er viktig å få utvalget på plass før valget, uansett resultatet. NJ-lederen mener at mandatet til utvalget, dersom det skjer et eventuelt regjeringsskifte, kan bli annerledes enn det Giske varslet at var klart i juni.
– Jeg tror mandatet vil bli annerledes om skjer etter valget. Når det er sagt har opposisjonspartiene varslet behov for gjennomgang. Det er ikke slik at det ikke blir arbeidet med dette ved et regjeringsskifte, men jeg forstår ikke hvorfor de venter, sier Floberghagen.
– Det er avhengig av hvilken regjering som vinner valget. Er det samme regjering, eller mindretallsregjering av Ap, blir det vel noenlunde samme, men jeg vil egentlig tro at det ville være feil å oppnevne utvalg med sterke føringer. Det måtte vært bedre å oppsummere utviklingen vi har vært gjennom siden forrige utvalg, og arbeide ut fra det, sier Rusdal
Druknet
MBL-lederen mener at det kan være to grunner til at det tar så lang tid for departementet å få på plass utvalget. Den ene, som han karakteriserer som den gode muligheten, er at man forsøker å gjøre så grundig jobb som mulig, og i tillegg sørge for å få et best mulig balansert utvalg basert på mediekanalene.
– Den mer banale tolkningen er at det har druknet i ferie og valgkampen. Vi kan ikke gjøre annet enn å vente.