Kulturminister Thorhild Widvey (H) med sin ektemann, Osvald Bjelland. DNs avsløringer om lister over kandidater til statlige styrer har gjort at Bjellands advokat beskylder DN for å ha stjålet private eposter.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
Mener DN-avsløringer er bygget på stjålne e-poster
– Vi er trygge på at vårt arbeid står seg både juridisk og etisk, svarer sjefredaktør Janne Johannessen.
Torsdag kunne Dagens Næringsliv avsløre at tidligere kulturminister i Solberg-regjeringen, Thorhild Widvey, hadde laget en liste over 253 kandidater til statlige styrer, kort tid før hun fikk ministerposten.
Mange av navnene på listen er venner og bekjente av Widveys mann, Osvald Bjelland, som da var administrerende direktør i rådgivingsselskapet Xynteo.
– Stjålne e-poster
DN-saken har fått stor oppmerksomhet, og det kommer også frem at mannen til Erna Solberg, Sindre Finnes, opererte med en egen liste over statlige styrekandidater, noe Erna Solberg ble konfrontert med under torsdagens partilederdebatt på Arendalsuka.
Til sammen har DN funnet 17 navn på lista til Widvey, som faktisk fikk styreverv i statlig eide virksomheter da Erna Solbergs var statsminister. Fire av disse ble oppnevnt av Widvey selv.
I saken kommer det frem at private e-poster er blant kildene til DNs avsløringer. Advokat Anders Ryssdal, som bistår Osvald Bjelland, reagerer kraftig på DNs tilgang til disse epostene.
– På forhånd er DN flere ganger gjort oppmerksom på at de e-poster som ligger til grunn etter all sannsynlighet er stjålet fra Osvald Bjellands epostkasse hos hans daværende arbeidsgiver Xynteo. Slike datainnbrudd rammes av straffeloven. Når DN velger å benytte slikt materiale, krysses en absolutt grense, uttaler han i DN-artikkelen.
Dette er ikke bare betenkelig utfra straffeloven, fortsetter Ryssdal, som mener DN har krenket vernet for kommunikasjon mellom ektefeller.
– Står seg juridisk og etisk
Sjefredaktør i Dagens Næringsliv, Janne Johannesen, skriver i en sms til Journalisten at tilgangen til informasjon om denne saken er et resultat av normal journalistisk jobbing over lang tid.
– På grunn av kildevernet verken kan eller ønsker vi å bidra med flere opplysninger om arbeidet, fortsetter Johannessen.
Når det gjelder Ryssdals kommentar om at ervervelsen av e-postene er betenkelig utfra straffeloven, sier Johannesen at de selvsagt har vurdert de rettslige og presseetiske siden ved saken svært grundig.
– Saken har åpenbart stor offentlig interesse, og i DN er vi trygge på at vårt arbeid står seg både juridisk og etisk.