Det kan virke som klarere regler også har gitt plattformene mulighet til å tilpasse seg, mener Morten Langfeldt Dahlback i Faktisk.

Meta stenger tjeneste: – Vanskeligere for journalister og faktasjekkere

Tilbyr ikke fullgodt alternativ, mener leder for innovasjon og teknologi i Faktisk, Morten Langfeldt Dahlback. 

Publisert

Metas verktøy CrowdTangle ble lansert i 2016 og har hjulpet journalister og faktasjekkere med analysere data fra sosiale medier. 

Hvor poster først ble publisert, hvordan de senere har spredt seg og hvor mye engasjement de har skapt, har vært blant det mediene har fått mulighet til å gjøre søk på i verktøyet.

Nå legges CrowdTangle ned, og EU-kommisjonen er blant dem som etterlyser svar fra Meta om hvordan åpenhetskrav nå skal overholdes.

– Dårligere og dårligere

Blant de som tidligere har brukt verktøyet aktivt er faktasjekkerne i Faktisk.no. Ifølge leder for innovasjon og teknologi, Morten Langfeldt Dahlback, har de imidlertid visst om nedleggelsen en god stund.

– Det har også vært tydelige tegn på at CrowdTangle skal legges ned, som at det ikke er blitt vedlikeholdt eller videreutviklet på ganske lenge. Brukermulighetene har blitt dårligere og dårligere, og det er rundt to år siden vi brukte det i et større prosjekt til noe seriøst, sier Langfeldt Dahlback til Journalisten.

Han forteller at nedleggelsen var noe de fryktet da EU innførte nye åpenhetsregler for de store plattformene, der det blir spesifisert hvordan data skal deles med tredjepart. Ofte er det en god ting, men det kan virke som klarere regler også har gitt plattformene mulighet til å tilpasse seg, sier han.

– Vanskeligere

– Når Meta nå legger ned CrowdTangle blir det vanskeligere for journalister og faktasjekkere å kunne se hva som foregår på Metas plattformer, sier Langfeldt Dahlback.

Erstatningen tech-giganten tilbyr heter Meta Content Library, og er ikke en fullgod erstatter, mener han.

– Det er mer omfattende data, men vanskeligere å bruke. Det er vanskelig å gjøre frie søk, og vi kan bare søke etter innhold som er relevant for en faktasjekk, i stedet for å kunne gjøre undersøkende journalistikk. Totalt sett har mulighetene til å følge med på plattformene blitt dårligere.

Faktisk-lederen mener det er to løsninger som ville ha vært bedre enn å legge ned CrowdTangle – å videreføre og utvikle verktøyet, eller å tilby en løsning med færre begrensinger for journalistisk bruk enn hva Meta Content Library har.

Powered by Labrador CMS