Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen vil få partiet sitt med på å jobbe for mer penger til mediene for å takle desinformasjon.

Vil gi mediene demokrati-penger: – Pressestøtten holder ikke

– Feil at mediene skal stå så alene, sier mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, om kampen mot desinformasjon og falske nyheter.  

Mediepolitisk talsperson for Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, ønsker å lage et bedre bolverk mot falske nyheter og desinformasjon.

Ifølge Sem-Jacobsen har kunstig intelligens gjort spredningen av desinformasjon mer effektiv og farligere. Nå foreslår hun at staten går inn med mer penger til de seriøse mediene.

Demokratistøtte

– Jeg opplever at de gode initiativene mediene selv tar, fungerer som et bolverk mot desinformasjon og falske nyheter. Verifiseringsordninger som Faktisk og for eksempel Reynir, er så viktige at staten må bidra, sier Sem-Jacobsen til Journalisten.

Hun har nylig sendt inn programforslag til programkomiteen i Senterpartiet, om å innføre en ny demokratistøtteordning for pressen. 

– Pressestøtten holder ikke, sier Sem-Jacobsen.

 Hun har nylig skrevet en spalte om forslaget sitt i Nationen

– Jeg er veldig bekymra, og jeg ønsker å løfte bevisstheten rundt den store innvirkningen mediene har på demokratiet. Jeg ønsker en egen demokratistøtteordning inn i pressestøtten.

Innovasjonsstøtte, produksjonsstøtte og støtten til lokalmedier, som allerede ligger i pressestøtten, favner nemlig ikke en god del tiltak som mediene selv har igangsatt, mener Sem-Jacobsen.

– Dette er prosjekter som hegner om demokratiet, som staten ikke støtter.

Samarbeid med mediene

I forslaget ligger det at dette er snakk om nye midler, ikke midler i pressestøtten som skal flyttes på, sier Sem-Jacobsen. Da er det naturlig at Medietilsynet forvalter pengene, men hun er åpen på at kriterier for støtten bør jobbes med i samarbeid med mediene.

– Dersom jeg får gjennomslag vil kanskje mediene at det skal organiseres på annet vis. Det viktigste er at pressestøtten ikke er nok. Jeg synes vi er så sårbare at jeg mener staten må bidra ekstra.

Hun understreker at en eventuell støtte, som pressestøtten, forutsetter helt uavhengige redaksjoner og med staten på en armlengdes avstand.

– Feil at mediene står alene

Det er mulig trusler fra desinformasjon og falske nyheter roer seg ned om 10 år, sier Sem-Jacobsen, men nå handler det om å heie på tiltak som kan hjelpe befolkningen mot de truslene.

– Demokratiet og mediemangfold er verdt det. I årene fremover synes jeg det er feil at mediebransjen skal stå så alene.

Det er umulig å peke på alt som er falskt når KI gjør det enkelt å forkle desinformasjon og falske nyheter, mener Sem-Jacobsen. Derfor må man i større grad lære befolkningen å kjenne igjen ekte og god informasjon, mener hun.

– Menigmann går ikke inn på nettsiden i en vanlig Reel på sosiale medier, for å se om dette er redaktørstyrt.

– Vi må agere

Staten bør bidra til verktøy som gjør befolkningen motstandsdyktig og mediene konkurransedyktige, sier Sem-Jacobsen. 

Mediene selv har forstått at man må samarbeide om blant annet verifiseringsprosjekter, og nå bør staten løfte verdien og statusen til seriøse medier i et demokratiperspektiv, mener hun.

– Jeg vet ikke hvordan dette blir mottatt i partiet, men jeg har en forventning om tilslutning, og at mange skal synes at dette er en god idé. Det er et forsøk på å begynne å tenke høyt, sier Sem-Jacobsen.

Hun mener motstandsdyktighet mot desinformasjon og å ta vare på mediemangfoldet er en enorm styrke for det norske demokratiet, og at det nå haster med mer midler. 

Hun peker på lokalavisas død i USA som eksempel, som av flere har blitt pekt ut som en årsak for polarisering, der store medier i hver sin leir mister tillit.

– Den tilliten redaktørstyrte medier i Norge har, må ikke mistes. Vi må agere før det skjer, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS