Frilansjournalist Maren Sæbø har i flere tiår reist og rapportert fra Afrika, hun reiser ofte i måneder av gangen for å dokumentere, det er likevel sjelden hun har mulighet til å gå i dybden.
Sæbø har savnet en mulighet til å kunne diskutere det som rører seg på kontinentet skikkelig, i langformat og på norsk. Det viste seg at høyskolelektor ved Oslo Nye Høyskole (ONH), Bjørnar Østby, også hadde det samme savnet.
I fjor fikk Sæbø og Østby 100.000 kroner fra Fritt Ord til podkasten. Selv om planen var å produsere åtte til ti episoder, resulterte det i hele 18 episoder om gammelt og nytt innen afrikansk politikk. Podkasten, som de selv produserer og som Sæbø beskriver som en litt nerdete diskusjon om afrikansk politikk, har igjen fått støtte av Fritt Ord. Denne gangen er det snakk om 75.000 kroner.
– Det finnes mange podkaster på norsk om amerikansk politikk, det finnes en om britisk politikk og det finnes til og med en om tysk fotball. Det viser at nordmenn faktisk er mottakelige for langformat journalistikk i podkastform som tar emner litt mer på alvor enn det de større mediene gjør, sier Sæbø til Journalisten.
Annonse
Folkemord og ANC
Østby underviser i freds- og konfliktstudier, og internasjonale relasjoner ved ONH, selv har Sæbø studert historie og sett spesielt på geriljagrupper i Afrika. De har med andre ord en del felles interesser og det er nok å prate om forteller Sæbø.
I første sesong valgte de å ta utgangspunkt i to viktige hendelser for kontinentet: Folkemordet i Rwanda i april 1994 og valget av ANC i Sør Afrika samme år.
– Både den sørlige, sentrale og østlige delen av kontinentet er definert ut i fra de to hendelsene, forteller Sæbø.
Hun fortsetter.
– Vi valgte å trekke historiske linjer til to hendelser som var veldig aktuelle i år.
Linjene de trekker er til krigen i Kongo som er inne i en fase nå som kan spores til utviklingen av folkemordet i 1994 og Sør Afrika der partiet som kom til makta for tredve år siden, ANC, nå mistet majoriteten for første gang ved valg.
– Afrika er et stort kontinent med 54 land og vi klarer selvfølgelig ikke å bite over alt, men det er et kontinent som bare gir og gir, sier Sæbø
Tungt arbeid
Hun har tatt seg en pause fra manusskriving denne sensommerdagen. Å lage podkast tar en del tid, forteller hun.
– Det er tungt arbeid, det er nok snakk om tre, fire arbeidsdager per episode. Vi planlegger hver episode, i tillegg har vi ofte fulgt opp med å legge ut leseliste, så folk kan se hva vi leser av både bøker og artikler og hvilke ressurser vi bruker.
Selv om de nå har fått støtte til å drifte podkasten i en sesong til, og selv om ONH stiller med studio, er det ikke mye Sæbø får i lønn for arbeidet hun legger ned.
– Som frilanser må man tenke på alt man gjør som del av samme prosjekt. Selve prosjektene går som oftest i minus, om det er snakk om en måneds reise til Sør-Sudan eller podkastproduksjon. Men prosjektene resulterer ofte i nye jobber. Den kombinasjonen gjør at det flyter, på en måte, sier hun.
Annonse
Mediedekningen
Sæbø har dekket Afrika i flere tiår, og er blitt tildelt en rekke priser for arbeidet hun har gjort for formidle hva som faktisk skjer på kontinentet.
Hun mener norske medier er altfor dårlige til å dekke Afrika.
– Det skrives altfor lite om hvordan kontinentet egentlig fungerer, eller ikke fungerer, sier hun.
Når hun kommer tilbake til Norge og skal selge inn sakene til norske medier, får hun ofte beskjed om å skrive sakene så de er enkle å lese.
– Det jeg veldig uenig i. Jeg tenker at vi over flere år, kanskje tiår, har fordummet mediedekningen av Afrika såpass at man tror at leserne ikke forstår hva vi skriver. Vi forenkler så mye at vi mister mye av innholdet.
Hun legger til:
– Det er ganske store saker som går udekka.
Står på vilje
Når Sæbø forsøker å selge inn saker til norske medier, hører hun ofte fra potensielle oppdragsgivere at de ikke prioriterer den type stoff for øyeblikket.
Det er ikke mange månedene siden hun kom hjem fra sin siste reportasjereise til Sør-Sudan. Selv om nabolandet Sudan nå står midt i en av verdens største humanitære kriser, betyr ikke det at det er lettere å selge inn saker derfra, forteller hun.
– Flyktninger kommer til Sør-Sudan fra Sudan, så begge landene omfatte av krisen. Konflikten i Sudan har drevet ti millioner på flukt det siste året. Det er en regional krise, men også en krise for et ustabilt Sør-Sudan, sier hun.
– Så da lurer man jo på hvor ille skal det bli før de prioriterer det.
Sæbø forteller at de samme redaksjonene publiserer saker med case og bilder de har fått fra de humanitære organisasjonene uker etter at hun har pitchet inn saker fra samme sted.
– Jeg må ta meg betalt for å levere historier og bilder, noe organisasjonene ikke gjør. De er min største «konkurrent» – og det bør jo redaksjonen tenke over, altså hvem som skal gjøre denne jobben for dem.
– Vi kan ikke overlate dekningen av Afrika til humanitære organisasjoner. Det nytter ikke å si at vi kan ikke prioritere dette her nå. Det står på vilje, og hvis jeg klarer å prioritere det, så klarer også de større redaksjonene å gjøre det.