Michael Salu mener D2 burde kreditert ham for bildet. Foto: Privat

Vi snakket med mannen bak omslaget D2 kopierte

Redaksjonsleder Helle Vaagland omtaler avsløringen av kopiering som en wake-up call.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– De sier at imitasjoner er den mest oppriktige formen for smiger. Og så viser det at en god gjennomføring av gode ideer lever lenge.

Det skriver Michael Salu i en epost til Journalisten. Han er fotograf, designer og kreativ regissør. Eller enda viktigere; han er mannen som skapte Granta-coveret D2 kopierte før helgen.

Det hersker liten tvil om hvor D2 hentet inspirasjonen til forrige ukes forside

På Facebook skrev redaksjonsleder Helle Vaagland at de ikke visste om Grantas forside. Det viste seg å være feil, for art director Jørgen Brynhildsvoll opplyser til Coverjunkie at jo, det gjorde de. D2s omslag er sågar en referanse til Grantas forside fra 2010.

Per epost mandag skriver Vaagland at redaksjonen ikke har diskutert denne likheten.

– Vi har brukt redaksjonsmøtet i dag på å bli enige om retningslinjer for dette i fremtiden, så denne saken har fungert som en wakeup-call, forklarer hun. Hva som ligger i retningslinjene kjenner ikke Journalisten til. Vi har spurt om Vaagland vil stille til intervju, men har ikke fått svar på dette.

Tilbake til mannen som tenkte ut ideen for seks år siden. Salu mener at når det visuelle er så tett på originalen både i gjennomføring og stil, burde det originale arbeidet vært kreditert.

Skjer ofte

– Det ville også gjort arbeidet mer interessant, skriver han. – Men jeg antar at det også indikerer hvor lite respektert og ansett kreative ideer og kreativt arbeid er i dag.

Ja, skriver Salu, man kan argumentere at alt er allerede blitt gjort likevel, men selv har gjort sitt beste for å skape originalt arbeid, selv om også han hentet inspirasjon fra andre.

– Jeg ville i det minste gjort det tydelig for leserne at jeg har hentet inspirasjon. Det er ikke aktuelt for meg å jobbe på noen annen måte, og på den måten håper jeg at arbeidene vil tåle tidens tann.

Han forteller at bildene og de grafiske fremstillingene hans i mange tilfeller er blitt brukt som inspirasjon. Det skjer ganske ofte, derfor mener Salu at det er en art directors ansvar å sikre bevisthet om opphavet.

Ikke vernet av retten

Selv om forsiden kan ligne på plagiat, er det helt greit i rettslig forstand, slår advokat Andreas Sæthre Hanssen fast på Journalistens Facebook-side.

– Kort fortalt er det som blir tatt her hovedsakelig en idé. Opphavsretten verner ikke ideer, men de originale kreative valgene i uttrykket.

Likheten utover utover hva ideen skal illustrere styres i stor grad ikke av kreative valg, men hvordan den gjennomføres.

– Når det er sagt kunne det nok vært ønskelig med litt mer åpenhet mellom de ulike leddene her, og at referansen/inspirasjonen kom bedre frem.

 

Powered by Labrador CMS