Øyulf Hjertenes og resten av styret i NTB foreslår ekstraordinært utbytte. Det har vakt reaksjoner i redaksjonen.

Millionutbytte fra NTB kort tid etter nedbemanning

– Det gir ikke mening å ha slike midler stående i selskapet, og vi mener det er bedre at eierne tar det ut i utbytte, sier styreleder Øyulf Hjertenes om at ekstraordinære inntekter foreslås utbetalt til eierne.  

Publisert Sist oppdatert

I 2024 har NTB hatt ekstraordinære inntekter fra salget av Inflow og utbytte fra Retriever. Nå foreslår styret at det gis et ekstraordinært utbytte på nær 85 millioner kroner til eierne. 

NTB har ikke betalt ut utbytte på over 20 år.

Forslaget fra styret kommer etter en periode med store kutt i byrået, og det har vakt reaksjoner i redaksjonen.

85 millioner kroner

Styreleder i NTB, Øyulf Hjertenes, sier til Journalisten at det er generalforsamlingen som til slutt skal bestemme utbyttet, men at forslaget er kommet fra styret. 

Det forventes at generalforsamlingen holdes innen året er omme. 

– Styrets holdning er at vi ikke tar utbytte fra driften fra NTB. Dette handler om finansielle eiendeler, som ikke er en del av driften av NTB.

Det eksakte tallet for utbyttet er 84,79 millioner kroner, og fordeles etter andelen eierskap. Det vil si at Amedia, NRK, Aftenposten, VG og Adresseavisen vil få over 80 prosent av utbyttet.

– Hvorfor mener styret det er lurt å betale ut utbytte i år?

– NTB skal drive nyhetsbyrå. De er ikke en kapitalforvalter. Det gir ikke mening å ha slike midler stående i selskapet, og vi mener det er bedre at eierne tar det ut i utbytte. 

NTB har en veldig sterk egenkapital, sterk likviditet og en sterk økonomisk rygg. Det vil selskapet fortsatt ha både før og etter utbyttet, sier Hjertenes. 

Sterke reaksjoner

Nyheten vakte sterke reaksjoner i klubben da den ble presentert fredag ettermiddag. Det forteller klubbleder Andreas Løf til Journalisten. 

–  Vi er i en sparesituasjon, ifølge ledelsen, hvor vi skal snu hver stein for å senke kostnader. Det er en pressa situasjon og da blir dette utrolig umusikalsk. Det reageres til dels kraftig på at det hentes penger ut av bedriften når de ansatte allerede presser seg selv hver dag for å få hjulene til å gå rundt i en allerede krevende bemanningssituasjon, der færre hender skal levere det samme gode produktet til kundene, sier han. 

Det er selve signalet de fleste reagerer på, forteller Løf. Etter en tøff runde i fjor høst er det fortsatt ansettelsesstopp og snakk om at de som forlater byrået ikke nødvendigvis skal erstattes.

–  Vi står fortsatt i en tøff omorganiseringsprosess som ennå ikke er landet, og vi setter spørsmålstegn ved den manglende viljen til å satse på journalistikken våre kunder og eiere fortsatt uttrykker at de vil ha. 

Nå jobber klubben med å fortsatt holde en dialog med ledelsen, avslutter Løf.

– Ikke noe linjeskift

Hjertenes understreker at eiernes utgangspunkt er at de vil være med på å utvikle NTB videre langsiktig. NTB skal ha en lønnsom drift og utvikles, og det er ingen motsetning i det, sier Hjertenes.

– NTB har vært gode på omstilling og utvikling gjennom mange år, og er kanskje det nyhetsbyrået i verden som er best rustet for årene som kommer.

– Ser det litt rart ut å gi utbytte til eiere som også er kunder, når det kuttes i journalistikken?

– Selskapet må gå i balanse, som i alle andre medier. Og finansinntektene som kom i 2024 er helt ekstraordinære, så dette er ikke noe linjeskifte i hvordan eierne ser på NTB.

– Hva tenker du om at klubben reagerer?

– At ansatte engasjerer seg i selskapets utvikling er bare bra, avslutter Hjertenes.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag. 

Powered by Labrador CMS