For et drøyt år siden flyttet administrasjonen i Stup ut fra Institutt for Journalistikk og Mona Askerød tiltrådte den nye jobben som heltids Stup-leder med hovedkontor i Oslo. Siden har styret og Askerød satt i gang en fornyelsesprosess. Det er allerede gjort noen grep og nå kommer flere endringer i den mer enn 30 år gamle studiepermisjonsordningen for aviser, nettaviser, ukepresse, fagpresse og etermedier. Et partssammensatt utvalg er etablert for å koordinere arbeidet.
– Jeg ble ansatt for å utvide Stups virksomhet, men vi har måttet stramme inn litt også. Grovt sett er vi blitt litt strengere når det gjelder individuelle stipender. Søkere kan ikke lenger regne med å få hele summen de søker om, forklarer Askerød.
Grunnsyn
På kurssiden er det gjort flere ting. For det første har man sørget for å få Stups grunnsyn nedfelt skriftlig. Der slås det fast at Stups hovedoppgave er å støtte kompetanseheving for journalister og redaktører og at Stup-midlene skal komme flest mulig til gode.
– Vi skal altså spre midlene på mange framfor å gi mye til få personer. Og selv om kompetanseheving og etterutdanning kommer først, er det også viktig for Stup at tiltakene er til inspirasjon og glede.
For det andre, og mer merkbart: Man har besluttet å droppe de kollektive språkkursene. Det vil si, kurs som allerede er utlyst, ett engelskkurs til høsten og ett spanskkurs til våren, vil gå som planlagt. Spanskkurset er for øvrig nå flyttet fra Guatemala til Valencia, slik journalister som advarte om utrygge forhold i det mellomamerikanske landet lenge har bedt om.
Men utover disse to kursene blir det ikke nye kollektive kurs i fransk, tysk, engelsk eller spansk framover.
– Disse kursene er lagt på is inntil videre. Vi har sagt at vi ikke skal ha flere før vi har tenkt oss om, og gått nøye gjennom kursplanen.
– Skyldes dette kritikken mot kursene?
– Vi har fått pes for å sende folk på lange språkkurs, og vi må jo høre på innvendingene. Vi har ikke fått samme kritikk for de ti dagers kursene i USA for eksempel.
Nye språk
Det er ikke opplagt hvor prosessen ender. Men Askerød innrømmer at de faste årlige språkkursene, i den formen vi kjenner dem, neppe kommer tilbake.
– Vi må se på organiseringen. Kanskje bør kursene inneholde mer enn språkundervisning, kanskje kan en del av kursene foregå i Norge, kanskje er ikke store språkkurs det Stup skal drive med. Folk kan få slike kurs på Goethe-instituttet eller andre steder, og heller søke stipendmidler hos Stup, sier hun, og legger til at de også vil se på muligheten for å tilby kurs i nye språk. For eksempel arabisk og andre aktuelle språk i nyhetsbildet.
– Vi begynner diskusjonen i september og gir oss god tid til å gruble og hente innspill. Målet er å bli så relevant som mulig, og forslag tas imot med takk.
Overblikk
I jobben som Stup-leder har Askerød fått unik innsikt i hva norske journalister er opptatt av å lære.
– Jeg er slått av hvor mye forskjellig journalister er interessert i. Samtidig er det klare trender. Nå er det veldig mange som søker om stipend til kurs i flermedial ledelse på BI. Mange vil også på fotorelaterte kurs, workshops eller reise til utenlandske gravekonferanser, særlig IRE-konferansen.
Hun har også registrert at mange journalister tenker målrettet og tar etterutdanning som gjør dem bedre rustet i jobben. En som jobber med kommunalt stoff ønsker å ta kurs i kommunal planlegging, en annen vil studere realfag for å bli bedre på fagområdet hun skriver om.
– Det er stort engasjement og iver etter ny kunnskap der ute.
Ferievaner
I fjor delte Stup ut 80 individuelle stipender. 85 søkte. De få avslagene skyldtes mest at søkerne ikke oppfylte de formelle kriteriene for ordningen.
– Dette intervjuet inngår i vår serie sommerintervjuer. La oss avslutte med to sommerspørsmål:
– Hvordan endres medievanene dine i sommer?
– Jeg blir nok litt slappere til å lese aviser, men samtidig har jeg jo bedre tid til lese. Jeg klarer meg uten TV forutsatt at det er fint vær på balkongen. Derimot klarer jeg meg ikke uten radio. Formiddagen med P1 må jeg ha.
– Hvor går ferien?
– Jeg skal en uke på tokt med en venninne. Vi starter i Edinburgh og ender i London. Så skal jeg til Buktafestivalen i Tromsø.