Erling Borgen. Foto: Kathrine Geard

Borgen klaget Dagbladet for PFU

Da fikk journalisten på trykk svar på disseksjonen av boka hans.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Erling Borgens siste bok «Fredsnasjonens hemmeligheter» ble gjennom november viet en del oppmerksomhet i norske medier. Og da kanskje spesielt i Dagbladet som tok for seg bokens påstander og fant flere feil blant disse.

Litt over ti dager etter at boken kom ut, presenterte Dagbladet.no en liste over feil de hadde funnet i Borgens bok. Ifølge PFU-klagen til Borgen tok journalist Gunnar Thorenfeldt kontakt med ham per e-post og ba om svar på de feilene Dagbladets journalister hadde funnet.

Ikke svar

Etter å ha brukt litt tid på å gå gjennom fakta, fikk Borgen beskjed fra debattredaktør Marte Michelet at tilsvaret hans ikke kunne settes på trykk i papiravisen, da artikkelen kun var å finne på nettutgaven. Borgen skriver videre i klagen at Michelet skulle videresende hans innlegg til rette vedkommende i nettredaksjonen.

Ifølge klagen var dette Eugene Brandal Laran. Borgen skal da ha henvendt seg per e-post til Laran hvor han spør hvorfor tilsvaret ikke var publisert. Da Borgen leverte inn sin klage til PFU en måned etter at artikkelen om feil ble publisert, hadde han fortsatt ikke mottatt noe svar fra Laran.

20.000

Nyhetsredaktør Morten Øverbye i Dagbladet forteller at de har hatt en klar linje om at Borgen i denne saken skal slippe til med tilsvar. Det har ført til at Borgen, ifølge nyhetsredaktøren, har hatt tilsvar på til sammen rundt 20.000 tegn. Noe som skal tilsvare rundt ti nyhetssider på papir.

– Han har hatt tre kronikker uredigert publisert hos oss. Han har fått anledning til å svare i hver sak vi har skrevet om han. Hans tilsvar i vår korte dekning har dermed større omfang enn eksempelvis Forsvarets tilsvar i hans bok.

PFU-hjelp

Artikkelen Borgen ønsket å gi tilsvar på, ble publisert 24. november, mens Borgens tilsvar kom 31. desember. Og det var først da Dagbladet ble gjort oppmerksom på tilfellet gjennom PFU-klagen at tilsvaret ble publisert.

– Hans siste tilsvar ble publisert etter at klagen kom, men det ville blitt publisert uavhengig av en klage. Vi har ikke vært sene med å publisere tilsvarene hans tidligere, med dette unntaket. Vår dekning til nå illustrerer det.

– Men hvorfor tok det så lang tid?

– Det skyldes i første rekke at hans tilsvar ikke ble sendt til reporterne som jobbet med saken. Det tok derfor litt tid internt. Det beklager vi selvsagt i en sak der vi har vært svært rause med hans mulighet til å komme til orde.

Powered by Labrador CMS