Økonomikommentator Cecilie Langum Becker i Nyhetsmorgen 3. oktober.

DEBATT:

Nei, NRK – det står ikke så bra til

NRKs dekning avdramatiserer at en betydelig del av befolkningen har store økonomiske utfordringer, mener Kirkens Bymisjon.

Publisert
  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

I NRKs reportasjer og kommentarer knyttet til prisutvikling og økonomi, blir vi stadig minnet om at «de aller fleste klarer seg bra». 

Dermed tilsløres det faktum at en betydelig del av befolkningen har store økonomiske utfordringer og sliter med å få dekket grunnleggende behov. Denne gruppen er mye større nå enn for få år siden.

Derfor vil vi i Kirkens Bymisjon si ifra. Vi ønsker å føye våre erfaringer, gjennom undersøkelser og menneskemøter, til virkelighetsforståelsen.

Kutter strøm for å kjøpe mat

Vi har flere ganger merket oss at NRKs økonomikommentator Cecilie Langum Becker mener ting går bra. Hun har skrevet at «det er først skikkelig krise når huset går på tvangssalg og den eneste måten å få smør på bordet er ved å stjele på butikken».

«Krise» er definert som en «svært vanskelig, farlig situasjon». Funn fra SIFOS rapport om dyrtid viser at mange nok opplever akkurat det, uten at de dermed stjeler smør i butikken. I SIFOs siste rapport om dyrtid (september 2023) Det er ikke over ennå, oppgir 53 prosent av husholdningene at de har strammet inn på forbruket de siste seks månedene for å få endene til å møtes. En tredjedel har kuttet ned på mat. Ser vi på gruppen som har det vanskeligst, de som er «ille ute», er andelen som har kuttet i matforbruket 80 prosent.

I 2023 var 151.000 husholdninger i Norge «ille ute» økonomisk. Denne gruppen er blitt tre ganger så stor som før pandemien.

I Oslo sprenges sosialhjelpsbudsjettene, og flere kommuner melder om samme tendens. I en rapport fra Nav Søndre Nordstrand stå det:

– En stor andel av befolkningen lever marginalt. Med den senere tids kraftige vekst i levekostnader, er situasjonen for mange familier blitt mer krevende.

Derfor gjør svært mange sitt ytterste nå. For å få mat på bordet til familien. Varme i barnerommet til leksene skal gjøres. Sko som kan holde små føtter varme i utetiden i barnehagen.

Folk løser det ikke ved å stjele smør. Men ved å for eksempel redusere utgiftene på å se etter gode tilbud på det de trenger i matbutikken. Da er det virkelig ille om de blir lurt til å tro de gjør gode kjøp. Og derfor er det viktig at NRK lager saker om at butikkene spekulerer i forvirrende tilbud, hvilket er en uheldig praksis.

Nei, folk kan ikke kjøpe det de vil

Imidlertid avdramatiserer Langum Becker det hele i Nyhetsmorgen på NRK P2 3. oktober: 

«Jeg tenker kanskje det heller er et uttrykk for at de aller fleste har det egentlig ganske bra, det er ikke så farlig om man har spart 20 kroner eller 30 kroner, eller hva egentlig tilbudet er, for de aller fleste har råd til å gå i butikken og kjøpe det de vil, så det kanskje heller er et uttrykk for at man er litt late».

Det er et paradoks at Langum Becker sier at «folk flest har råd til å kjøpe det de vil», samtidig som begrepet «matusikkerhet» har dukket opp i debatter om dyrtid. Altså at husholdninger må gjøre grep som å spare på strøm for å ha råd til mat, eller droppe måltider.

For SIFOS rapporter og Kirkens Bymisjons erfaringer viser at en betydelig andel av befolkningen på ingen måte «har det ganske bra» økonomisk. Det er vanskelig nå. Det må vi – og NRK – ha med i analysen.

Powered by Labrador CMS