Foto: Paul S. Amundsen.
BA kritisk til pokerjournalist
Stiller spørsmål ved habiliteten til Nettavisens medarbeider, som selv mener hobbyen kun er en fordel.
Bergensavisen (BA) skrev i forrige uke om basketballspillere de hevder har spilt ulovlig poker i klubbhuset til et idrettslag. En av artiklene ble også publisert av Nettavisen, som de har et redaksjonelt samarbeid med.
Det var Nettavisens journalist Roy Kvatningen som desket opp saken. Pokerentusiasten kjente imidlertid til en tingrettsdom han mente tilbakeviste at pokerspillet var ulovlig, og kunne ikke slå seg til ro med BAs versjon. Senere samme dag skrev han derfor denne saken, der han basert på dommen og intervju med den ene poker- og basketballspilleren slår fast at BA tar feil. Ifølge Kvatningen var pokerspillet lovlig.
BA reagerte
– Jeg ble rimelig forferdet da jeg så hva Nettavisen presterte å sette på trykk, sier ansvarlig redaktør Anders Nyland i BA.
De reagerte kraftig på at de ikke var gitt mulighet til tilsvar, og tok kontakt med sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen. Neste dag fikk de svart på påstandene, og Nyland understreker at de er svært fornøyd med Stavrums håndtering av saken.
De stiller imidlertid fortsatt spørsmål ved Kvatningens habilitet. Nyland synes det var underlig at journalisten kun brukte sin egen tolkning av en dom fra 2006 for å slå fast at BA tok feil. Han mener det ville vært noe annet om Kvatningen hadde brukt andre kilder til å underbygge påstanden.
– Han har sikkert kunnskaper om temaet, men i en sak uten kilder kan man se for seg at journalisten har en egeninteresse i at poker blir gjort lovlig i Norge.
Pokerforfatter
Nyland forteller at de kom på sporet av Kvatningens pokerinteresse gjennom en kikk på hans Facebook-profil. De fant også ut at han har skrevet en biografi om «norsk pokers gudfar», Thor Hansen. I tillegg fant de en artikkel i Dagens Næringsliv (DN) fra 2007 som satte kritisk søkelys på Kvatningens dobbeltroller som både pokerjournalist og pokerturneringsarrangør.
– Jeg kjenner ikke hans juridiske kompetanse, men jeg vet at han er interessert i poker. ( …) Det er helt flott at BA driver kritisk journalistikk på andre medier, men jeg synes med respekt å melde at Nettavisen bør utøve den samme kildekritikken som alle andre.
Følte forpliktelse
Kvatningen sier spørsmålet om å gjøre poker lovlig i større utstrekning enn i dag er et komplisert spørsmål, og han er ingen sterk forkjemper for legalisering. Han er dessuten snar med å ta avstand fra den kritiske DN-artikkelen. Den inneholder ifølge Kvatningen så mange feil at den kunne blitt felt i PFU. Hans egen rolle i pokermiljøet sier han er begrenset til at han spiller litt lovlig med venner i sosiale lag. Han skal ikke ha arrangert noen turneringer siden de to DN omtalte i 2007.
Kvatningen sier han følte en forpliktelse som journalist til å opplyse om dommen fra 2006 etter at han hadde lagt ut BA-saken. Han mener han ikke har gitt en tolkning av den, men bare gjengitt noe som står «svart på hvitt».
– Det var ikke ment som kritikk av BA. Siden det var jeg som klipte og la ut saken, ville det i så fall også blitt kritikk av meg selv.
En fordel
Kvatningen, som synes poker får lite oppmerksomhet i forhold til folkets interesse, synes det er «sprøyt» å stille spørsmål ved habiliteten hans.
– For en sportsjournalist, som jeg er, er det en fordel å kunne mest mulig om for eksempel Premier League. Nå, før Ski-VM, en det en fordel å vite mest mulig om vintersport. På samme måte er det bare en fordel å kunne mye om poker når man skriver om det.