Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
16 år etter hennes død lever arven etter Mari Evenrud videre for Dagblad-pensjonistenes del.
Hun var avisens arkivsjef i 30 år og satt i avisens representantskap i 47 år fra 1953 og helt fram til sin død i november 2000.
1,4 millioner til pensjonistene
Gjennom alle disse årene bygget Evenrud seg opp en betydelig aksjepost i avisen. Da hun døde var hun avisens 9. største eier med en andel på 2,8 prosent.
Aksjene testamenterte hun til en allmennyttig stiftelse som bærer hennes navn, Evenruds stiftelse. Pensjonistene i Dagbladet får en femdel av avkastningen fra fondet.
– Hun hadde stor omsorg for Dagbladet som arbeidsplass og sine kolleger. Det har blitt noen pene potter til Dagbladets pensjonister. Det er ikke småtterier de får, sier styreleder Nils E. Øy i stiftelsen.
Etter at Dagbladet ble solgt til Aller Media i 2013 solgte stiftelsen aksjene i Berner Gruppen og satte pengene til forvaltning i Storebrand.
I 2014 fikk Dagbladets pensjonistforening overført 351.000 kroner fra stiftelsen. Året før fikk de 950.000 kroner. I fjor ble det overført 79.000 kroner.
På tre år har altså de knapt 100 medlemmene fått utdelt 1,38 millioner kroner.
– Vi arrangerer turer om våren og om høsten, har medlemsmøter og julelønsj i desember, sier leder Steinar Rolf Olsen i pensjonistforeningen om hva pengene går til.
Han forteller at turene og møtene subsidiseres med opp mot 40 prosent. Julelønsjen subsidiseres enda mer for å gi så mange som mulig anledning til å møte opp. Resten finansieres gjennom egenandel.
I høst reiste foreningen til Røros og i fjor var de i Litauens hovedstad Vilnius.
– Det er bare hyggelige turer og sosiale lag.
– Er dere Norges rikeste pensjonister?
– Det vet jeg ikke, men jeg ser ikke bort fra det. Vi har god økonomi, humrer Olsen.
– Også er det ikke så mange igjen i Dagbladet.
Ifølge Proff.no har Dagbladet 135 ansatte. I DB Medialab er det ytterligere 149 ansatte, men det inkluderer også deler av Allers digitale virksomhet.
Olsen sier at foreningen dessuten prøver å holde igjen litt av pengene for at de skal kunne vare over flere år. Og det kan være lurt, for styrelederen varsler at det kan bli litt dårligere avkastning i år.
Annonse
Har 20 millioner
Etter at Evenrud døde barnløs av kreft 73 år gammel ble eierskapet til aksjene overført til stiftelsen. Gjennom flere år ble en del av avkastningen brukt til å kjøpe seg ytterligere opp, først i Dagbladet og senere i eierselskapet Berner Gruppen. Så sent som i 2013 ble 100.000 kroner brukt på å øke eierskapet, i tråd med stiftelsens vedtekter.
Men i kjølvannet av at Dagbladet ble solgt til Aller Media i 2013 solgte stiftelsen aksjene i Berner Gruppen for drøyt 19,4 millioner kroner året etter. Praktisk talt alt, 19,3 millioner kroner, er nå plassert hos Storebrand for langsiktig forvaltning.
Og også grunnkapitalen vokser jevnt og trutt. I fjor var stiftelsens egenkapital på 19,8 millioner kroner, opp fra 19,4 millioner kroner i 2014.
Fortsetter uten papiravis
I vedtektene heter det at stiftelsen skal oppløses og pengene fordeles med to tredeler til Kreftforeningen og en tredel til Frelsesarméen dersom Dagbladet opphører som papiravis. Kreftforeningen og Frelsesarméen får i likhet med Dagbladets pensjonister løpende utdelt henholdsvis to femdeler og en femdel av fondets avkastning.
Styreleder Nils Øy sier at Evenrud neppe kunne forutse medieutviklingen med internett som erstatning for papir. Derfor vil stiftelsen i mange år fremover fortsette å drysse penger over blant annet Dagbladets pensjonister, også selv om papiravisen skulle opphøre. Øy sier at stiftelsen har tolket Evenruds vilje til at avkastningen skal fortsette å komme pensjonistene, Kreftforeningen og Frelsesarméen til gode.
– Testamentet er knyttet til Dagbladet som institusjon og arbeidsplass, sier Øy.
Annonse
Dagblad-verdier
Etter hennes død skrev Dagbladets Gudleiv Forr om Evenrud at hun var en av de som sjelden markerte seg uttad, men som var uunnværlig innad. Hun var datter av Even Evenrud, tidligere redaktør av Norske Intelligenssedler og Venstre-mann, og hun begynte i Dagbladet som journalist.
«Til slutt var hun også en av avisas hovedaksjonærer, og det var aldri tvil om at de store verdiene det representerte, skulle brukes til Dagbladets beste. Personlig var Mari et frodig og morsomt menneske, tjenestevillig og temperamentsfull. Hun trivdes med Dagbladet og med livet, også i de årene hun måtte kjempe med kreften, som til slutt vant over hennes krefter,» skrev Forr.
Ønsker nye medlemmer velkommen
Arven etter Evenrud gjør for øvrig at Dagbladets pensjonister er langt bedre stilt enn pensjonistkollegene i VG. Der raste nylig Jon Magnus over at avisen stopper julegavene til pensjonistene.
For de med fartstid i Dagbladet, og som ennå ikke er en del av medlemsmassen i pensjonistforeningen, er det håp om å ta del i godene. Steinar Rolf Olsen sier at det ble lempet på medlemskravene på årsmøtet i våres.
Alle som pensjoneres fra en ansettelse i Dagbladet kvalifiserer til medlemskap. Det samme gjør tidligere ansatte med «lang fartstid».
– Men vi har ikke definert noe antall år. Folk blir der i 20-30 år, så blir de sagt opp. Da åpner vi for at de kan bli medlemmer. Vi ser på hver enkelt søknad, men vi er åpne og rause, sier Olsen, som selv var ansatt i over 40 år.
– Og nå kan dere kanskje vente dere et rush av søknader?