– Jeg vil ikke til Drammen

Dagsavisens journalist Nina Johnsrud har fått to uker til å bestemme seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag var det allmøte i Dagsavisen der publisher Eirik Hoff Lysholm kunne erklære nedbemanningen i avisen løst gjennom frivillighet.

Men i helgen postet Dagsavisens journalist Nina Johnsrud en melding på Facebook som mer enn antydet at hun er misfornøyd med å bli plassert som lokaljournalist i Drammen i det nye organisasjonskartet.

Johnsrud har jobbet i tidligere Arbeiderbladet, nå Dagsavisen siden 1985. I 2012 mottok hun Fritt Ords honnørpris for modig journalistikk og forsvar av ytringsfriheten da hun ble etter å ha avslørt at ekstreme islamister tar jegerprøven for å skaffe seg våpen på lovlig vis. Seks år tidligere ble krimreporterens hus beskutt.

Åpen for Drammen

Samtidig som hun fredag gikk ut i en 14-dagers ferie fikk hun to ukers betekningstid på om hun er villig til å gå med på ledelsens ønske om å flytte henne til Drammen for å bli lokaljournalist.

– Jeg har ikke vurdert lokalavisjournalistikk siden jeg jobbet i Østlandets Blad og Dagbladet Lindesnes på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet. Og det mener jeg ikke for å underminere lokalaviser, sier Johnsrud til Journalisten, der hun står og luker blomster i hagen i Son.

Hun forteller at hun har vært i tre formelle og noen uformelle møter med ledelsen om sin fremtid. Tidlig ble hun presentert for ideen om å flytte til Drammen-utgaven Fremtiden, og med en gang var hun ikke fremmed for den.

– Jeg ble forespeilet også å kunne skrive nasjonale nyheter fra Drammen. Jeg begynte å vurdere det.

Endrede premisser

Men mellom møtene fikk hun nyss om at kartet ikke var tegnet slik hun tenkte; at Drammen skulle styrkes med en journalist fra Oslo. Derimot var det snakk om et bytte. Fremtidens journalist Silje Skiphamn var forespeilet ny jobb i Oslo. Den tidligere Drammens Tidende-journalisten har tidligere vunnet journalistpris for manglende journalføring av Drammens-ordfører Tore Opdal Hansens kontakt med PR-byrået First House.

Samtidig hadde Johnsrud hun under en arbeidsdag i Drammen for å se på forholdene fått beskjed av Fremtidens leder Katrine Strøm om at det ikke er tid til å jobbe med nasjonale saker fra lokalkontoret. Å fylle de lokale sidene er førsteprioritet.

– Da ga jeg beskjed om at betingelsene og forutsetningene var endret.

Johnsrud er opptatt av at hun verken bebreider Skiphamn eller Strøm for situasjonen hun er kommet opp i.

– Jeg tror ikke Silje visste og Katrine var orientert. Alle er uskyldige.

Hun peker snarere i retning av direktør Nina Kordahl og utviklingsredaktør Lars West Johnsen som dem som har tatt beslutningene.

Motivet for å flytte henne er hun varsom med å spekulere på. Men hun er tydelig på hvordan hun selv ser for seg en fremtid ved lokalkontoret.

– Jeg vil ikke til Drammen.

Spisskompetanse

Det til tross tegner hun selv et bilde av at hun er omstillingsdyktig. I løpet av karrieren i Dagsavisen har hun jobbet med nyheter, kultur, feature og forbrukerspørsmål før hun de siste årene har vært krimreporter.

– Jeg vært med på sånne endringer før.

– Hva er forskjellen nå?

– Jeg har spisskompetanse på asyl- og innvandringspolitikk og islamister og ekstremister siden tidlig 1980-tall.

– Tror du det handler om feighet fra redaksjonsledelsen som ikke ønsker slike saker?

– Nei, jeg tror det henger igjen gamle konflikter, sier Johnsrud og viser til at hun ble tatt av krimfeltet etter at hun ble truet i 2012.

Demokratisk krise

Hun er dystopisk på vegne av mediene. Selv om mange opplever journalistrollen som et fritt yrke, beskriver hun redaksjonene som utrolig hierarkiske system når det kommer til prosesser som nedbemanning.

I et bredere perspektiv uttrykker hun også bekymring for medienes demokratiske rolle i lys av nedbemanningene.

– Pressen er i en stor demokratisk krise. Vi har ikke folk som kan jobbe med undersøkende journalistikk om noe som helst. Det er et stort demokratisk problem at det skjæres ned så mye som det gjøres nå, sier hun, og viser blant annet til medienes manglende evne av å dekke rettssaker andre enn de store sakene som Monika-saken og den terrordømte Anders Behring Breivik anla mot den norske stat om sine soningsforhold.

Ultimatum

Men tilbake til hennes situasjon. En ting er å bli flyttet til Drammen, en annen ting hun opplever vanskelig er hvor fort prosessen har gått. Hadde hun fått litt bedre tid kunne hun områdd seg bedre.

– I løpet av to uker har jeg hatt flere samtaler.

– Har du fått beskjed om at enten må du til Drammen eller så har du ingen fremtid i Dagsavisen?

– Ja, det kan du si.

– Når jeg får et sånt ultimatum har jeg ikke tid til å områ meg.

Vurderer alle muligheter

Johnsrud går ut fra at de to ukene hun har fått til å bestemme seg løper fra hun er tilbake på jobb mandag 4. juli. 1. september er hun forespeilet å ha flyttet arbeidssted.

Men hun understreker at hun ikke har bestemt seg ennå. Blant annet sier hun at hun har fått 150.000 kroner av Fritt Ord til et flyktningprosjekt der planen er at hun skal følge noen personer over tid.

– Jeg syns ikke Drammen er aktuelt. Jeg håper det skal skje noe i løpet av prosessen. Men det er en fast jobb, og jeg er 57 år, har ingen AFP og står på bar bakke.

– Vurderer du rettslige skritt gjennom Norsk Journalistlag?

– Jeg vurderer alle muligheter. Det kan være en bedre pakke, endringsoppsigelse, å flytte til Drammen eller å komme opp med noe annet. Jeg har fått tilbud i Drammen, og jeg tror de blir overrasket hvis jeg tar den.

Frilansing har hun også vurdert, men ser det som et problem å ikke ha det samme sikkerhetsnettet som fast ansatt.

Har mye ugjort

Selv mener hun at hun mye ugjort med spisskompetanse som krimreporter, på ekstreme miljøer og gjengkriminalitet og ran.

– Det er ingen som vil ha folk over 50 år. De vil ha nye som de kan forme selv.

Johnsrud er heller ikke fremmed for å endre dekningsområdet hun har konsentrert seg om de siste årene.

– Jeg er for eksempel enig i at vi har dekket arbeidsliv for dårlig. Det bør vi gjøre, men da må jeg få beskjed om å dekke det.

– Personalsak

Utviklingsredaktør Lars West Johnsen i Dagsavisen ønsker ikke å kommentere saken overfor Journalisten med henvisning til at det er personalspørsmål.

Han viser i stedet til sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm som tirsdag ettermiddag ikke hadde tid til å la seg intervjue av Journalisten da han skal tale for medarbeidere som slutter i avisen.

Les: Dagsavisens sjef om Nina Johnsrud: – Personalsak

Powered by Labrador CMS