Studentene Marie Staberg og Embla Viktoria Rostad Lillegård gikk til sak mot Bodø Nu etter at Amedia-avisen hadde publisert en sitatsak basert på et podkastprosjekt de to laget i løpet av undervisningen. De to vant fram med sitt syn i Oslo tingrett. Ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Studentene har hele veien blitt representert av Norsk Journalistlags advokater. Vibeke Lærum og Mads Backer-Owe. Prosessfullmektig for motparten er Jon Wessel-Aas. NJ-leder Dag Idar Tryggestad.
Studentene Marie Staberg og Embla Viktoria Rostad Lillegård (i midten), her i retten med NJ-leder Dag Idar Tryggestad (t.h.) og NJ-advokatene Vibeke Lærum og Mads Backer-Owe.

NJ anker Bodø Nu-saken til Høyesterett

Vedtatt av arbeidsutvalget.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag formiddag har arbeidsutvalget i Norsk Journalistlag tatt avgjørelsen: Fagforeningen vil sende høyesterettsanke i saken der de trakk avisa Bodø Nu for retten, på vegne av to journalistudenter.

– Etter vårt syn er lagmannsrettens dom preget av mangelfulle drøftelser og flere rettsanvendelsesfeil. Det er uheldig hvis dommen blir stående, ikke minst fordi den skaper uklarhet om grensene for bruk av andres opphavsrettslig beskyttet materiale, sier advokat Vibeke Lærum i en uttalelse sendt Journalisten.

Lærum har ført saken gjennom tingretten og lagmannsretten sammen med advokatfullmektig Mads Backer-Owe.

Studentene mente avisa brukte for mye av deres podkast i en sitatsak, og vant først fram i tingretten.

Lagmannsretten gjorde imidlertid om på dommen i sommer, og status før en eventuell høyesterettsbehandling er at studentene ble idømt sakskostnader på en halv million kroner.

– De to studentene vant saken i tingretten. Lagmannsretten kom til motsatt utfall. Nå mener vi det er riktig at saken blir prøvd for Høyesterett, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad i samme uttalelse.

Saken har ballet på seg i prestisje etter at både Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag gikk inn som partshjelp for hver sin side før lagmannsrettens behandling.

Redaktørforeningen uttalte at de fryktet konsekvensene tingrettskjennelsen kunne få for en hel bransjepraksis.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS