LEDER 1-0: Bente Bjørndal opplevde oppsigelsen i DN Nye Medier som skrikende urettferdig. Foto: Kathrine Geard
– Deilig å stå i retten
Bente Bjørndal syntes det var godt å få fortalt ledelsen om hvor urettferdig oppsigelsen var.
– Jeg brant inne med mange følelser som jeg ikke hadde hatt mulighet til å dele med arbeidsgiveren. Derfor var det deilig å stå i retten og fortelle dem hvor urettferdig og vilkårlig jeg følte oppsigelsen var. Og dessuten bli hørt og forstått av dommerne, sier Bjørndal.
Det er bare et par dager etter at hun har fått vite at DN Nye Medier anker dommen fra lagmannsretten der oppsigelsen ble kjent ugyldig. Dermed må hun trolig leve med saken ett år til.
– Akkurat nå føles det ganske vanskelig, fordi jeg mente dommen var så grundig og tydelig. Men jeg aksepterer at systemet er slik, og stillingen er jo fortsatt 1–0 til meg.
Anbefaling
DN Nye Medier sa opp fire medarbeidere i fjor høst som følge av sparetiltak.
De andre tre hadde lavere ansiennitet og NJ vurderte at bare Bjørndal hadde en helt klar sak.
– Hvorfor tok du opp kampen?
– Først og fremst opplevde jeg oppsigelsen som skrikende urettferdig. Og at verken jeg eller mine kolleger kunne akseptere ledelsens såkalte kompetansevurdering, der jeg kom ut med nest lavest poengsum. Støtten fra klubben var også avgjørende for at jeg torde gå videre og ta belastningen, sier Bjørndal.
Klubbleder Martin Riber Sparre bekrefter klubbens misnøye både med vurderingsmetoden og at kompetanse ble satt foran ansiennitet.
– Skal kompetanse være et kriterium, må det handle om helt åpenbare forskjeller og personer som ingen kan erstatte. Og det gjorde det ikke i dette tilfellet, sier Riber Sparre.
Samarbeid
Domspapirene forteller om et anstrengt forhold mellom Bjørndal og en leder og at hun blir omtalt som middels produktiv og skåret lavest på samarbeidskompetanse. Bjørndal opplever likevel ikke dette som mest ubehagelig.
Den største belastningen for henne var sjokket over å bli definert som overtallig.
– Alle har vi sterke og svake sider. Dem om det, tenkte jeg når motparten trakk fram sånt. Jeg vet hvordan jeg er og hvordan jeg jobber. Det som ble vurdert i retten var ikke min personlighet som sådan, sier Bjørndal og legger til at hun for øvrig har vært blant dem som har fått påskjønnelser i form av lønnstillegg fra redaktørens pott.
Journalisten mener at arbeidsgiveren bruker nedbemanningen til å kvitte seg med henne.
– Sikkert fordi jeg oppleves som brysom. Jeg kan nok være ganske brå og direkte. Men den samme brysomheten har jeg også bruk for overfor intervjuobjekter, sier Bjørndal.