NJ-advokat Vibeke Lærum, NJ Frilans-leder Audun Hasvik og NJ-leder Dag Idar Tryggestad inviterte til møte for å presentere endringer for frilanserarbeidet.

NJ lanserer minstesats for frilansere

– Språk er makt, sier NJ Frilans-lederen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag informerer Norsk Journalistlag (NJ) om at de avslutter praksisen med veiledende satser for frilansere.

Nå endres ordlyden til minstesatser

– Det er mange års arbeid som ligger bak dette. Vi har vært lei av å være underbetalt, og plutselig kom EU oss litt i møte og ga oss muligheten til å forhandle kollektivt på vegne av frilanserne, sa NJ Frilans-leder Audun Hasvik under møtet onsdag. 

Bekymret

Etter at nye retningslinjer fra EU-kommisjonen har gjort det mulig å forhandle kollektivt på vegne av frilanserne, er det en naturlig konsekvens at man går fra veiledende satser til minstesatser, mener NJ.

– Vi endrer fordi vi ønsker å sette fokus på lønnsnivået, så vil det være opp til den enkelte frilanser å forhandle.  Det vi engasjerer oss i er å opprette en minstelønn, og at det ikke skal gis noe mindre enn dette, sa NJ-leder Dag Idar Tryggestad. 

Ifølge Tryggestad er NJ bekymret for hvordan mange frilansere skal kunne leve av arbeidet slik honorarene er nå.

– Språk er makt

I urolige tider i bransjen, med sluttpakkerunder der flere mister jobben, er det grunn til å frykte at det blir press på frilanshonorarer, mener Tryggestad. 

– Men den tid er forbi. Det er ingen løsning at frilanserne blir enda fattigere, sa NJ-lederen.   

At NJ nå endrer ordlyd i praksisen til minstesats er en fortsettelse av satsingen for å heve lønnsivået til de lavtlønnede i bransjen, ifølge NJ. Blikket blir nå rettet mot frilanserne, etter to lønnsoppgjør som har hevet lønnen til de fast ansette med minst lønn. 

På spørsmål fra Journalisten om hva endringen i praksis vil innebære for den enkelte frilanser, svarer Hasvik: 

– Ikke annet enn at språk er makt. 

Han understreker imidlertid at manøveren ikke er som noen papirtiger å regne, og at det også dreier seg om oppdragelse av både oppdragsgivere og frilansere. 

Samtidig er det en unik mulighet til å stå samlet, ifølge Hasvik: 

– Dette er bare én murstein i veggen for å gjøre vilkårene bedre for frilansere. Vi tilfører bransjen noe, og denne endringen er bransjen tjent med. Det tar unødvendig mye tid for folk i bedrifter å snakke med frilansere som ikke er fornøyde, og det vil ikke gjøre et stort innhugg hos avisene å løfte honoraret 30-40 prosent. 

– Vanskelig å underbetale 

NJ-advokat Vikebe Lærum understreket under møtet at å demme opp for bruk av billige tjenester sikrer lønnsutviklingen generelt i bransjen, samtidig som man sørger for at én gruppe ikke ender opp med å mangle midler til blant annet pensjonssparing. 

– For å sikre god rekruttering til bransjen trenger man også et godt lønnsnivå, og da må man demme opp for billig arbeidskraft, la Lærum til. 

NJ mener det er viktig å løfte opp frilanserne sammen med de lavtlønnede fast ansatte i bransjen, og Dag Idar Tryggestad håper signalet som sendes nå gir frilanserne mer selvtillit til å kreve riktig honorar.

– Dette gjør at tariff blir diskutert i hele organisasjonen, og at det blir vanskelig å underbetale fordi det reageres, sa Tryggestad.  

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.



Powered by Labrador CMS