Dag Idar Tryggestad sa i fjor at oppgjøret med MBL var komplisert. I år tror han forhandlingene blir krevende.

Lønnsforhandlinger 2023

NJ: – Mye tyder på at årets lønnsoppgjør blir krevende

– Vi er ikke blinde for situasjonen vi står i, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mellomoppgjøret mellom Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og Norsk Journalistlag (NJ) er planlagt til 4. og 5. mai i år. Det melder MBL.

Det forhandles kun om lønn i mellomoppgjøret, og Norsk Journalistlag i NRK skal forhandle uka før.

Snur fort

NJ har allerede gjennomført første møte i forhandlingsutvalget som skal møte MBL i mai, og NJ-leder Dag Idar Tryggestad sier til Journalisten at mye tyder på at årets lønnsoppgjør blir krevende.

– Til tross for at mediene leverte solide resultater i fjor, så var det fortsattt mange steder med moderate oppgjør, og våre medlemmer endte med reallønnsnedgang. Det er for mange som er innenfor gruppen lavtlønnede. Vi er avhengige av å fremme krav som også hensyntar det, sier Tryggestad.

Erfaringsmessig snur ting fort, så Tryggestad sier det er umulig å spå hvilken situasjon mediebransjen er i når forhandlingene starter. Men betalingsvilje for journalistikk, og hvordan økonomien ser ut vil ha påvirkning på lønnsoppgjøret.

– Lønn velter ikke

– Men det er ikke slik at de lønnskrava vi fremmer, for at for eksempel en liten redaksjon ikke har bygdas dårligst betalte jobb, er det som velter økonomien. Likevel er vi ikke blinde for situasjonen bransjen står i.

Det er mange ukjente faktorer i årets mellomoppgjør, påpeker Tryggestad som mener det må være en sunn utvikling i lønn dersom det skal produseres god journalistikk som folk er villig til å betale for.

– Hvis ikke klarer man ikke å rekruttere. Og det er et betydelig problem flere steder. Vi opplever at mediehusene er opptatt av det, selv om lønn ikke er den eneste årsaken.

Til opplysning: Journalistens eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS