Vedtektsutvalgets leder Finn Våga orienterte om arbeidet på en lagssamling på Lillestrøm onsdag. Foto: Glenn Slydal Johansen

Vil gi mer makt til klubbene på NJs landsmøte

LILLESTRØM (Journalisten): Finn Våga og vedtektsutvalget foreslår at klubbene skal få bedre representasjon på landsmøtet på bekostning av lokallagene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var budskapet fra Finn Våga, landsstyremedlem og leder av vedtektsutvalget i Norsk Journalistlag (NJ), da han orienterte om arbeidet for et tjuetalls tillitsvalgte på en lagsledersamling på Lillestrøm onsdag.

Utvalget gjennomgår vedtektene til Norsk Journalistlag (NJ) og vil komme med sine forslag til endringer overfor landsstyret, som så igjen fremmer forslag til nye vedtekter for neste års landsmøte på Fornebu 21. til 23. mars.

Utvalget har jobbet siden i sommer og vil fremme et foreløpig forslag til landsstyret neste uke. Utvalgets endelige forslag kommer imidlertid først opp på landsstyremøtet i januar/februar, der landsstyret også skal fremme forslaget til landsmøtet. 

Lokallagslederne som var samlet på Lillestrøm onsdag fikk høre at utvalget går inn for å endre sammensetningen av landsmøtet i NJ.

Vil styrke forholdsmessig mandatfordeling

- Det som har skjedd gjennom nedbemanninger er at klubber som var med på landsmøtet tidligere har falt ut av listen over de største klubbene. Det mener vi er et problem for organisasjonen. Rollen til lokallagene og klubbene er endret. Det er klubbene som er selve grunnfjellet i NJ, og de må være med på å forme NJs politikk sammen med lokallagene, sa Våga.

Utvalget foreslår ikke å gjøre endring på dagens 149 delegater. Men lokallagene mister en delegat hver og at klubbene skal representeres etter andel medlemmer i NJ. Klubber skal få 1 delegat for 30-99 medlemmer og derette ytterligere en delegat for hver 100. medlem.

- Jeg tror modellen er spiselig. 49 klubber vil da representerere 4.446 medlemmer. Det betyr at de representerer en stor del av medlemsmassen. Så har vi utjevning som fortsatt vil skje ved lokallagenes hjelp.

Utvalgslederen fikk imidlertid mange spørsmål og innspill til det videre arbeidet fra lokallagsledere og konsernlagsledere på samlingen. Blant annet uttrykte NJ i Amedia en bekymring for at Lokalavis-Norge med mange klubber under 30 medlemmer får dårligere representasjon.

Våga sa at utvalget har brukt mye tid på å regne seg fram til en modell som de også mener det vil være enklere å skru på rent matematisk fremover. 

- Vi vil alltid finne en eller annen form for bitteliten skjevhet. Dette er ikke 110 prosent, men det er så langt vi har klart å komme. Si at du senker tallet til 20 per klubb så vil det forsvinne en del utjevningsmandater.

NRK med samme representativitet

Det ble også stilt spørsmål om NRKs representasjon øker, noe som ble tilbakevist.

- Vi har regnet på det. NRK vil komme ut med noenlunde samme antall delegater som i dag, svarte Våga.

Han orienterte også om at utvalget hadde sett på antallet landsstyremedlemmer på 15, og gått for at også det tallet bør videreføres av hensyn til mangfoldig representasjon.

- Men vi reduserer antallet varaer til 8 fra 11 i dag. Vi tror det blir bra og vil føre til at de kommer oftere inn i møtene.

Bredt sammensatt utvalg

Foruten Våga består utvalget av Cathrine Loraas Møystad fra Østlendingen, Dag Idar Tryggestad fra landsstyret og Bergens Tidende, Kjersti Fikse Ness fra Adresseavisen, Geir Økland fra TV 2, Eirin Larsen, Rolf Johansen fra NRKJ, Eva Therese Grøttum fra VG og Pål Hellesnes fra landsstyret og Klassekampen.

Les: Pål Hellesnes inn i NJs vedtektsutvalg

Våga orienterte for øvrig tidligere i høst landsstyret om at han ikke tar gjenvalg på landsmøtet til våren.

Powered by Labrador CMS