– Tilskudd ingen rettighet
(LESERKOMMENTAR): Kulturrådet forsvarer behandlingen av Norge IDAG.
Journalisten.no la 22. mars ut en artikkel om Kulturrådets behandling av Norge IDAGs søknad under tilskuddsordningen for uke- og månedsaviser. Vi mener det er kritikkverdig at et bransjeblad som Journalisten kun har brukt Norge IDAG som kilde i sin sak, og at den ikke har gitt Kulturrådet anledning til å komme med uttalelser, rette opp misforståelser og korrigere rene faktafeil.
Innsyn
I flere artikler og kommentarer har Norge IDAG dekket Kulturrådets behandling av søknadene under tilskuddsordningen for uke- og månedsaviser for 2010. Tekstene har blant annet handlet om at Kulturrådet mangler forståelse for ytringsfrihet og driver meningssensur. Det har handlet om at avisa ikke får innsynsrett i behandlingen av søknaden. Videre har avisa skrevet at publikasjonen Utrop får støtte selv om de ikke har søkt på ordningen, mens Norge I DAG ikke får noen midler. Generalsekretærene Nils E. Øy og Per Edgar Kokkvold i henholdsvis Redaktørforeningen og Norsk Presseforbund har begge uttalt seg på bakgrunn av Norge IDAGs informasjon.
Først om innsynsretten. Norge IDAG kontaktet Kulturrådets administrasjon umiddelbart etter søknadsbehandlingen i rådsmøte 17. mars, og ba om innsyn i sakspapirene. Administrasjonen ble ikke gjort oppmerksom på om vedkommende som tok kontakt representerte søkeren Norge I DAG eller mediet Norge I DAG. Det er stor forskjell på om man uttaler seg offentlig til en journalist eller om man går i dialog med en søker, noe blant annet punkt 3.3 i Vær Varsom Plakaten viser til.
Like etter et rådsmøte vil uansett en sak i praksis fremdeles være under behandling, og av den grunn gis det ikke rett til innsyn. Svarbrevet til søker skal utformes i tråd med det vedtaket som ble fattet i rådet, og saken skal gå den tjenestevei som forvaltningsloven pålegger.
Presedens
Norge I DAG mottar i disse dager vedtaksbrevet, og der vil det fremkomme informasjon som forteller noe om bakgrunnen for vedtaket som ble fattet i deres sak. Alle søkere, inkludert Norge I DAG, er velkommen til å kontakte Kulturrådet for videre dialog etter å ha mottatt vedtaksbrevet, og der vil ytterligere begrunnelse gis. Norge I DAG kan selvsagt i tillegg søke om innsynsrett, og en slik henvendelse vil bli behandlet på standard måte.
Kulturrådet må imidlertid ta hensyn til de tusenvis av søknadene det mottar i løpet av et år, og om en skal åpne for innsyn i en sak, må det avveies i hvilken grad dette skaper presedens i andre saker. Dessuten er det en kjensgjerning at saksdokumentene sjelden gir det hele bildet av søknadsbehandlingen. I diskusjonene i møtet der avgjørelsene fattes, vil det alltid komme opp momenter som ikke fanges opp i de saksforberedende papirene. Det er blant annet derfor en dialog med søker i etterkant kan være det beste for alle parter.
Ingen rettighet
Så til spørsmålet om ytringsfrihet og meningssensur. Noreg I DAG og pressens ulike organer omtaler støtteordningen for uke- og månedsaviser konsekvent som ”pressestøtte”. Det er kun Medietilsynet som fordeler pressestøtte i Norge. Å få tilskudd fra Kulturrådet er ingen rettighet, og rådet er pålagt å vurdere søknader om midler fra kulturfondet ut fra et faglig skjønn. Dersom tilskuddsordningen for uke- og månedsaviser ikke hadde hatt med en faglig vurdering i grunnlaget for vedtak, ville ikke Kulturrådet handlet i tråd med det mandatet det har fått av Kulturdepartementet og Stortinget.
Vurderingene av søknadene til støtteordningen for uke- og månedsaviser vil i praksis gå gjennom to trinn: Først en vurdering av om søkeren oppfyller retningslinjenes ulike objektive kriterier, og deretter en vurdering med bakgrunn i faglig skjønn. Vurderingen av den redaksjonelle praksis står nedfelt i § 3 a i retningslinjene for ordningen, som også ligger åpent tilgjengelig på Kulturrådets nettsider. I denne paragrafen legges det særlig vekt på at publikasjonen som søker støtte følger allmenne pressefaglige og redaksjonelle prinsipper som integritet, uavhengighet og autonomi.
Dette betyr at påstander skal dokumenteres, og det skal gå tydelig fram når det er meninger og vurderinger som presenteres på grunnlag av faktaopplysninger. Det må redegjøres for kilder, og påstander bør belyses fra flere hold. Avisen må være seg bevisst bruken av journalistiske sjangrer og markere et tydelig skille mellom redaksjonelt stoff og innsendt stoff fra leserne. For den alminnelige leser skal det være tydelig hva som er lederartikler og meningsbærende kommentarer fra avisens side. Alle disse prinsippene er godt innarbeidet i norsk presse. Kulturrådet forvalter statens midler, og det burde være mer urovekkende om staten ikke stilte krav til de som ber om midler fra fellesskapet.
Utfasing
Til slutt det tredje og siste punktet. Norge I DAG skriver at de selv er ”nullet”, mens Utrop får kr 750 000 i støtte uten å ha søkt. Faktum er at Norge I DAG får nærmere kr 650 000 i støtte fra Kulturrådet i 2010, og at begge disse publikasjonene er inne i en automatisk utfasingsperiode, som det redegjøres for i retningslinjenes § 4.
Bakgrunnen for denne paragrafen er et pålegg fra departementet da budsjettposten Ymse publikasjoner ble overført til Kulturrådet i 2007, der det het at rådet skulle finne overgangsordninger for de publikasjonene som av ulike grunner måtte falle ut av ordningen som konsekvens av overføringen. En utfasingsperiode på 2 år for opprinnelige tilskuddsmottakere som får avslag er svaret på dette, og dette må derfor gjelde for så vel Utrop som for Norge I DAG.