– Dette vil medføre at innbyggerne ikke lenger får korrekt og nøktern informasjon om hendelser som skjer i det offentlige rom, sier Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

Opplysninger om helsetilstand

NR reagerer: – Når biler kolliderer på veien eller hus brenner, er det ikke bare en privatsak

Norsk Redaktørforening reagerer på informasjonsstopp fra Helse Nord.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fra 1. januar 2023 vil alle sykehus i Helse Nord avvikle praksisen med å gi media opplysninger om helsetilstanden til enkeltpersoner som har vært utsatt for ulykker eller andre alvorlige hendelser.

Det melder Helse Nord i en pressemelding.

Sykehusene i Nord-Norge har hittil gitt anonymisert informasjon til media om tilstanden til pasienter som kommer inn etter ulykker i det offentlige rom.

«Det har vært ulike rutiner i helseforetakene i nord de senere år, men det har i hovedsak blitt gitt informasjon f.eks. om type hendelse og skadestatus på skadde», skriver Helse Nord.

Endringen begrunnes med at dette er for å ivareta personvern og taushetsplikt.

Reagerer sterkt

Norsk Redaktørforening reagerer på innstrammingen:

– Dette vil medføre at innbyggerne ikke lenger får korrekt og nøktern informasjon om hendelser som skjer i det offentlige rom. Når biler kolliderer på veien eller hus brenner, er det ikke bare en privatsak. Det er hendelser som involverer offentligheten og som vi som innbyggere må få kjennskap til. Vi er bekymret over den manglende forståelsen for medienes rolle i slike saker, sier generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, til NRs nettside.

Nybø sier videre at hun har forståelse for de dilemmaene helseforetakene står i når de vil beskytte enkeltpersoners helseopplysninger i en situasjon der reglene for personvern er skjerpet inn av GDPR.

– Men vi må huske at det her er snakk om anonymiserte og svært sjablongmessige helseopplysninger, for eksempel at «en person er hardt skadd». En viss grad av informasjon er nødvendig etter slike hendelser, som ofte kan prege hele lokalsamfunn, sier Nybø – og legger til:

– Ikke bare fordi vi bryr oss om hverandre og bekymrer oss for hvordan det har gått med de involverte, men også for å kunne diskutere prioriteringer eller kunne ha tillit til institusjonene i samfunnet.

Overlater til folkesnakk

Nordnorsk Redaktørforening reagerer også:

– Overordnet, nøktern og kvalitetssikret informasjon bidrar til å dempe ryktespredning. I mangel av slik informasjon fra pressen, overlater Helse Nord publikum til folkesnakk og sosiale medier, sier leder i Nordnorsk Redaktørforening, Steinulf Henriksen som også er sjefredaktør i Folkebladet på Finnsnes.

Redaktørforeningen mener at det nå er helt nødvendig at man finner fram til en praksis der anonymisert informasjon kan offentliggjøres fra helseforetakenes side.

– Fullstendig taushet fra de mest kompetente kildene er ingen god løsning for noen. Vi håper at vi på sikt kan komme med råd til sykehusene om hvilket nivå de bør legge seg på når det gjelder opplysninger til de redaktørstyrte mediene, sier Nybø.

En rekke andre sykehus har allerede innført lignende begresninger.

Powered by Labrador CMS