NRK har etablert en egen 22. juli-redaksjon som over tid skal jobbe etter mange ulike spor i saken. Anders Børringbo leder gruppa. Foto:Kathrine Geard
Terrorjournalistene
NRK har opprettet en egen gruppe som jobber med terror-saken. Anders Børringbo leder nysatsingen.
– Dette er nybrottsarbeid for oss. Det er første gang reportere fra alle plattformer samles i en gruppe for å jobbe med én bestemt sak, sier Anders Børringbo. Han sitter på en bred hylle med utsikt ned til kollegene i Dagsrevyen i etasjen under. Rundt bordet har han selskap av ni reportere. De er 22.juli-redaksjonen i NRK. Arbeidsnavnet «terrorgruppa» ble droppet ved oppstarten 2. august.
– Det ble litt sterkt og så skal vi jo jobbe bredt.
Samlet plattformer
Ledelsen i NRK ønsket å etablere en egen gruppe fordi man i forbindelse med andre store saker har sett at reportere fra radio, tv og nett har operert hver for seg, og gjort mye av den samme jobben. Målet er å samordne ressursene og unngå dobbeltarbeid. Reporterne under Børringsbos ledelse kommer fra alle tre plattformer. De møtes klokka ni hver dag. Etterpå går de tilbake til sine respektive medier og orienterer om hva 22. juli-redaksjonen jobber med. Børringbo forteller at de har håndplukket reportere som har vist evne til å lage egensaker, har kilder i politi og rettsvesen og kunnskaper om temaene de prioriterer.
– Vi har satt opp tre hovedstoffområder. Politi/rettsvesen, pårørende/ofre og regjeringskvaratlet/oppbygging. Vi regner med at vi iallfall holder på til rettssaken mot gjerningsmannen er ferdig.
Nyhetsledende
Erfaringene så langt er veldig bra, sier Børringbo.
– Det har gått bedre for alle enn om vi jobbet hver for oss. Vi har fått til mye og har vært nyhetsledende i forhold til politiets arbeid og enkelte andre felt.
Han trekker fram videoen av politiet i den treige gummibåten, som de kombinerte med informasjon om utrykningstid, som den saken som har slått mest.
Børringbo mener gruppa har klart å samarbeide bra selv om det er kulturforskjeller i måten å jobbe på mellom nett, radio og tv. Man har endelig forstått at det er viktig å dele informasjon om NRK skal klare seg i konkurransen. Som redaksjonsleder er hans viktigste oppgave å coache, samordne og lede gruppa slik at sakene får bra publisering på de ulike plattformene.
– Dette er en sak som mange medier jobber med, og det gjelder å få ting ut. Nettet er derfor definert som vårt hovedpubliseringssted. Vi har hatt nettsaker omtrent hver dag.
Skifte fokus
Når gruppa jobber fram unike saker velger de å publisere i to plattformer samtidig. Enten på radio/nett i radioprimetime om morgenen, eller på Dagsrevyen/nett om kvelden.
Hittil har saken vært hendelsesbasert, det har skjedd mye på flere felt. Nå regner 22. juli-redaksjonen med å skru om og gå over i en mer gravende fase.
– Hva blir de viktigste temaene framover?
– Vi vil følge kommisjonens arbeid og drive egne undersøkelser. Dessuten vil vi bygge om kompetanse til rettssaken begynner. Og så er det mange skadde som ennå ikke har fortalt sine historier.
Fordi det er en tung og belastende sak å jobbe med satser NRK på å rullere på journalistene i gruppa. Spesielt på dem som jobber mot ofre, pårørende og etterlatte.
– Men hva med publikum, kan det bli for mye terrorstoff?
– Vi vil roe ned etterhvert. Da blir det ikke så mange saker om små skritt i etterforskningen. Vi vil se færre, og grundigere saker, der vi for eksempel går dypere inn i det ytterliggående miljøet. Vi skal ikke trøtte ut folk, men slå hardere.