NRK:

- Dette er en sak av stor allmenn interesse, sier NRK-redaktør Alexandra Beverfjord. Foto: Flickr/Creative Commons/Marte Garmann

Anker video-avslag i legevaktsaken

Mener det er prinsipielt viktig at mediene får se hva som skjedde da en pågrepet ble kvalt i basketak med politiet og en ambulansesjåfør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Psykisk syke Erik Are Stedt (35) døde 29. november 2012 på Oslo legevakt. Spesialenheten for politisaker mener at det ikke skjedde noe straffbart da Stedt ble kvalt, men familien er sterkt uenige.

NRK har bedt om innsyn overvåkingsvideoen for å bringe på det rene hva som skjedde på legevakten. Men både Spesialenheten for politisaker og Riksadvokaten har avslått. Oslo tingrett kom til samme konklusjon da den avsa dom i saken 25. mars. Nå anker NRK til Borgarting lagmannsrett, melder nrk.no.

Tingretten mener at den allmenne samfunnsinteressen må vike i denne saken, fordi det dødelige halsgrepet ble tatt av en tilfeldig ambulansesjåfør og ikke av politiet.

Politifolkene har forklart at de ble angrepet av Stedt, men vitner har ifølge nrk.no kommet med en annen versjon. Vitnene skal ha forklart at 35-åringen kun forsøkte å komme seg unna.

– Når samfunnsmedlemmer dør i forbindelse med en pågripelse, er det en sak av allmenn interesse. Forklaringene om selve hendelsen var sprikende. NRK ønsker å få ut fakta om hva som egentlig skjedde, og har derfor valgt å gå rettens vei for å få videoen, sier reportasjeredaktør i NRK, Alexandra Beverfjord til nrk.no.

Norsk Redaktørforening støtter NRKs anke til lagmannsretten for å få ut overvåkingsvideoen, sier generalsekretær Arne Jensen.

Spesialenheten for politisaker står likevel fast ved at mediene ikke bør få innsyn.

– Vi mener ut fra gjeldende reglement i politiregisterforskriften at det ikke er grunnlag for å gi mediene innsyn. Det er opplysninger av personsensitivt innhold i videoen og det er andre personer enn de etterlatte i saken som vi må ta hensyn til, seer juridisk rådgiver i Spesialenheten, Camilla Lie, til nrk.no.

Powered by Labrador CMS