NRK sendte konspirasjonsdokumentar

Åpnet filmen om 11. september 2001 med informasjonsplakat, men kunne gjort mer, erkjenner statskanalen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I et blogginnlegg kritiserer journalist Øyvind Strømmen NRK for å ha sendt dokumentarfilmen «Den store konspirasjonen» sist fredag. Filmen er også kjent under navnet «Loose Change», og handler om konspirasjonsteorier tilknyttet terrorangrepene 11. september 2001.

Strømmen, som er ekspert på høyreekstreme krefter, omtaler filmen som «ræl» i sitt blogginnlegg. Han mener NRK heller burde sendt en «seriøs dokumentar om konspirasjonsteorier».

Ikke tidligere vist

NRK begrunner sendingen med at konspirasjonsteoriene som presenteres i filmen er en del av bildet etter 11. september. Statskanalen mener det var riktig å sende filmen fordi den er allment kjent, men aldri tidligere skal være vist av allmennkringkasteren.

– Vi har fått spørsmål om hvorfor vi ikke har sendt filmen, som blir mye referert til, men som vi aldri har vist. For å diskutere den mente vi det var riktig å sende filmen, sier Tore Tomter, som er ansvarlig for innkjøp av dokumentarer i NRK.

Diskusjon

Tomter erkjenner samtidig at kanalen kunne ha gjort mer på filmen.

– Det kunne vært gunstig å ha hatt en diskusjon rundt faktaene i en redaksjonell sammenheng. Det er kanskje ikke for sent heller.

NRK har tidligere sendt en BBC-dokumentar som går i rette med konspirasjonene i filmen.

Kontekst

TV-sjef Arne Helsingen sier at vurderingene rundt sendingen mest dreide seg om hvordan kanalen skulle presentere filmen. NRK valgte å åpne dokumentaren med en informasjonsplakat som informerer om at filmen er «basert på konspirasjonsteorier og ikke fakta. Den forsøker å bevise at angrepet på tvillingtårnene var planlagt og gjennomført av amerikanske myndigheter.»

Plakaten informerer videre om at filmen er «elsket av alle som tror på konspirasjoner og hatet av de som jakter på fakta.»

– Vi har diskutert hele 11. september-dekningen mye i NRK, og vi ønsket å sette denne filmen i en tydelig kontekst om hva dette var. Vi mener at vi kunne vise filmen dersom vi forklarte innretningen på den, sier Helsingen.

Powered by Labrador CMS