NRK Marienlyst. Arkivfoto: Birgit Dannenberg
NRK-erfaring klar fordel
Hvis ikke blir du neppe utenrikskorrespondent.
I løpet av februar ansetter NRK nye utenrikskorrespondenter til Brüssel, London, Nairobi og Washington. Som Journalisten tidligere har skrevet fikk en rekke søkere lynraskt avslag kun to dager etter at fristen gikk ut.
I en leder i Journalisten i dag skriver redaktør Helge Øgrim at korrespondentstillingene er blitt sjeldne utenfor rikskringkasteren. Han mener det blir stadig viktigere å ha en offentlig debatt om NRKs prioriteringer.
Journalisten har forsøkt å grave fram eksterne ansettelser til NRKs korrespondentstillinger. De er ikke mange.
Knapt eksterne
Anders Magnus kom fra TV 2 da han i 1998 ble ansatt som utenrikskorrespondent i Afrika. Han hadde vært innom NRK Hordaland tidligere i karrieren. Da han kom fra TV 2 var faktisk ansettelsen kontroversiell på Marienlyst. VG skrev at NRK-reporter Sigrun Slapgard ble vraket til fordel for Magnus. At alle de fire ansettelsene på dette tidspunktet var menn utløste det VG kalte et kvinneopprør mot NRK-ledelsen.
I 1980 ble Per Erik Borge ansatt som NRKs første korrespondent i Latin-Amerika. Han kom da fra jobben som skrivende journalist i Trønder-Avisa. Men han frilanset også for utenriksavdelingen i NRK, og ble valgt til korrespondent blant annet på grunn av sin språkkompetanse.
Også Viggo Johansen var utenfor NRK da han fikk jobben som Brüssel-korrespondent i november 1992. Men han kan knapt kalles ekstern. Han hadde nemlig kun vært borte fra NRK i fire måneder da han returnerte, riktignok til et utlandsoppdrag.
Bransjebladet Kampanje har tidligere også nevnt tidligere London-korrespondent og avdøde Richard Herrmann som ekstern. Men den ansettelsen skjedde tilbake i 1964.
– Interessant kompetanse
Utenrikssjef Knut Erik Holm i NRK sier en grunn til at mange tidligere ansettelser har vært interne, er at stillingene kun har vært utlyst internt. Denne gangen ønsket han det annerledes.
– Nå syns vi det var interessant å se hva som finnes av kompetanse der ute, sier Holm.
Han er vel i gang med ansettelsesprosessen, og opplyser at han for tiden intervjuer aktuelle kandidater. Underskriving av kontrakter kan skje i midten av februar, uten at Holm vil love for mye.
De som får jobbene må oppfylle en rekke kriterier. Holm lister opp egenskaper som journalistisk bakgrunn som en selvfølge, evne til historiefortelling, fagkunnskaper, stå-på-vilje, evne til å jobbe under press, idérikdom og personlige egenskaper.
Praksis viktig
Også erfaring fra TV, radio og nett, selvfølgelig.
– Vi legger vekt på erfaring fra TV, radio og nett, ja.
Etter hva Journalisten forstår har denne erfaringen lenge vært så sentral at det er ansett som en klar fordel å jobbe i NRK. Og skal ikke hjelpe med eksepsjonell fagkunnskap om et område alene. Journalistikken kommer først.
En annen spekulasjon det sjelden snakkes høyt om er hvorvidt korrespondentstillingene kan ses som et «klapp på skuldra» til trofaste NRK-journalister.
Det sier Holm nei til.
I hvilken grad det har hatt betydning for korrespondentansettelser tidligere, svarer han slik:
– Det vil jeg ikke ha noen formening om.
Han opplyser også om at det er han som innstiller på korrespondentene overfor sin sjef, nyhetsredaktør Stein Bjøntegård.
Hvorvidt avgjørelsen treffes på på et høyere nivå, som programdirektør eller kringkastingssjefnivå kan Holm ikke svare for.
– Det er Bjøntegård som godkjenner ansettelsen.