NRKJ-leder Hege Iren Frantzen og kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas. foto: Kathrine Gaerd

– Blir kutt i programflater

KLÆKKEN (Journalisten): Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas bekrefter reelle kutt i programflater og stab.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi skal kutte i alt annet før vi går løs på programkostnader. Vårt overordnede hensyn er at publikum skal få det innholdet de har krav på, men jeg er sikker på at det kommer kutt på programsida, sa Bjerkaas da han onsdag ettermiddag møtte NRK-journalister samlet til årsmøte i fagforeningen NRKJ.

Han var klar på at det ikke kommer til å skje med ostehøvel.

– Det er et dårlig prinsipp. Vi må ta programflater

Hvilke programflater som har grunn til å frykte for framtida fikk ikke journalistene svar på.

– Jeg vet ikke ennå. Budsjettet skal behandles i styret 13. november. Da vil det begynne å bli klart.

Mediehus

NRK ba om 80 kroner i lisensøkning for å dekke inne lønns- og kostnadsvekst, men får bare 40 kroner i statsbudsjettet. Samtidig pågår et arbeid for å vedta ny strategi for hva NRK som allmennkringkaster skal være i framtida.

Forslagene til «Morgendagens Mediehus» skal overleveres 15. november og deretter behandles på direktørmøtet. En del av mandatet til arbeidsgruppa er at NRK skal skaffe seg et handlingsrom på 100 millioner kroner. Frie midler som ikke er bundet opp i faste utgifter.

– Vi prøver å få et økonomisk armslag slik at vi kan prioritere på kort sikt og være i stand til å snu oss fort. Når alle pengene våre er bundet i faste kostnader har vi ingen fleksibilitet. Det fører til at vi nå stramme inn i aktiviteten.

Bjerkaas presiserte at det som tidligere har vært oppfattet som kutt i virksomheten i realiteten var kutt i forhold til avdelingenes ønskelister. Nå derimot er det snakk om reelle kutt. Han slo også fast at morgendagens mediehus blir mindre enn dagens NRK.

– Vi skal ha mer fleksibilitet. Gitt at lisensinntektene blir mindre, og vi har frasagt oss kommersielle inntekter er svaret på det ja, sa Bjerkaas.

Færre folk i Oslo

På direkte spørsmål om det betyr kutt i staben svarte han også «ja». Lønnskostnadene utgjør i dag 60 prosent av de faste utgiftene

– Skal vi ha mindre faste utgifter kan jeg vanskelig se at det kan skje uten å hente en del på lønn, sa Bjerkaas, som signaliserte at kuttene vil komme i Oslo, og ikke i distriktene.

NRKJ-leder Hege Iren Frantzen sier NRK må gjøre skarpe prioriteringer, og understreker at de ikke for mange i dag, men for få.

– Jeg mener staben er smurt veldig tynt utover, og kan vanskelig se at vi kan lage ting med færre folk. Så NRK vil måtte velge. Men med det mener jeg ikke at NRK i større grad enn i dag skal sette ting ut.

Bjerkaas sier det er behov for å definere tydelig hva NRK skal være og stramme inn på oppgavene man skal løse i framtida. Men presiserer at ambisjonen fortsatt er at NRK skal fylle allmennkringkasteroppdraget og være landets ledende mediehus.

NRKJ organiserer 1.654 journalister i kringkastingen. Det er 85 prosent av de redaksjonelle medarbeiderne og nær 50 prosent av alle ansatte.

Powered by Labrador CMS