– Vi har vist at det å være journalist i en krevende hverdag, lar seg gjøre med funksjonsnedsettelse, sier Yngve Stiansen.Foto: Tom Richard Hanssen Olsen / NRK
NRK leter etter talenter med funksjonsnedsettelse
– Vi viser at funksjonsnedsettelser er en helt ordinær del av samfunnet, sier NRK-journalist Yngve Stiansen.
NRK har opprettet et nytt talentprogram for personer med funksjonsnedsettelse. Nå skal det rekrutteres mellom tre og fem talenter, som fra høsten 2025 skal gjennomgå opplæring i NRK.
Det er NRK Sørlandet som har ansvaret for prosjektet, og distriktsredaktør Inger-Lise Hansen sier at de henter inspirasjon fra en av deres egne journalister.
– Slitt med meg i 16 år
Yngve Stiansen har jobbet i NRK Sørlandet siden 2008 både som journalist, researcher, produsent og programleder i radio. I perioden har han gått fra å være svaksynt til å bli tilnærmet blind.
Ifølge redaktør Hansen er det på grunn av Stiansen de har høy selvtillit når det kommer til tilrettelegging hos NRK Sørlandet, og han har også vært til inspirasjon for at de nå tar eierskap i prosjektet.
Stiansen selv sier til Journalisten at han har en forståelse av hva det vil si å ha funksjonsnedsettelse i arbeidslivet, og forteller at han er veldig begeistret for prosjektet.
– Jeg er også spent på hvordan det blir, hvor mange søkere det blir og hvilke søkere det blir. Jeg har på tull spurt ledelsen om de virkelig vil dette. Har de ikke slitt nok med meg i 16 år?
Han tar det imidlertid som et kompliment at han blir nevnt som inspirasjonskilde.
– Vi har vist at det å være journalist i en krevende hverdag, lar seg gjøre med funksjonsnedsettelse. Kanskje jobben jeg har gjort kan være en øyeåpner for at det er mulig i bransjen.
Annonse
Full tilrettelegging
Målet med NRKs nye talentprogram er å få mer mangfold inn i det journalistiske arbeidet, forteller Hansen, uavhengig om man har en funksjonsnedsettelse eller ikke.
– Alle skal med, rett og slett. Vi begynner rekruttering, og å vise oss frem, nå under Arendalsuka. Søkerne kan være fra hele landet og vi kan ved behov hjelpe med å finne bolig, og vi tilrettelegger for utstyr de trenger for å jobbe.
Søkere til programmet trenger ikke journalistutdanning i bunn, men utdanning er ingen ulempe, sier Hansen.
– Vi skal finne talenter og gi dem grunnleggende kunnskap i journalistikk og publisering på nett, radio og TV.
Prøveprosjektet skal gi talentene opplæring i 10 måneder fordelt på fem måneder undervisning i Kristiansand, og fem måneder praksis i en NRK-redaksjon.
– Ikke så spesielt
NRK er med på å naturligjøre funksjonsnedsettelser ved å inkludere opplæringsprogrammet på lik linje med hva NRK har gjort med for eksempel nynorsk og flerkulturelle, mener Yngve Stiansen.
– Vi viser at funksjonsnedsettelser er en helt ordinær del av samfunnet, og at det ikke er så spesielt. Det er veldig bra.
Han kan også fortelle at han allerede har fått telefoner fra folk med funksjonsnedsettelser som har hørt om det kommende programmet, og sier at potensialet definitivt er stort.
– Arbeidsledigheten for funksjonsnedsatte er veldig høy, for synshemmede er det på 70 prosent. Det er en gruppe som vil, men som ofte ikke har mulighet, så jeg er veldig glad for at det åpnes for det, avslutter Stiansen.