Odd Isungset går til NRK Brennpunkt. Foto:

NRK mener Marsdal tar feil

KOMMENTAR: Våre beretninger var ikke i nærheten av å etterlate seg et inntrykk som samsvarer med de spissformuleringer som Marsdal bruker.

 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Magnus Marsdal kommer med en rekke spissformulerte beskyldninger mot NRK etter våre reportasjer der vi fortalte at det for enkelte ungdommer er mer lønnsomt å gå på NAV enn å jobbe. NRK presenterte tirsdag denne uken flere saker om ungdom som faller utenfor arbeidslivet. Dette gjorde vi i et samspill mellom, radio, TV, nett, Brennpunkt og Valgstudio. I radioreportasjen og på nett fortalte 19 år gamle Cathrine Grine, at hun kunne få mer i NAV-støtte enn det hun fikk ved å jobbe deltid i en kantine. Hun var likevel mest opptatt av å jobbe i stedet for å motta trygd. NAV-direktøren i Telemark bekreftet at hun ikke var alene, og pekte på flere svakheter med systemet med utbetaling av arbeidsavklaringspenger. I tillegg fortalte NRK om lærlingen Aleksander Jensen. Han får nå 2500 kroner utbetalt i måneden, mens kameratene som ligger hjemme på sofaen får mer i støtte fra NAV.

 Marsdal reagerer på at NRK brukte Aleksander som bevis på at det lønner seg å nave. Men i Brennpunkts reportasje om Aleksander var det overhodet ikke framstilt slik. Vi fortalte at han var lærling, og derfor tjente han selvsagt ikke like mye som en utdannet fagarbeider.  Aleksander syns det var bedre å gå på jobb og sikre seg en framtid enn å gå hjemme og ikke gjøre noe, selv om han på kort sikt fikk mindre utbetalt enn enkelte kamerater som fikk støtte fra NAV.  NRKs fokus var derfor mangelen på lærlingplasser, og det som både Aleksander og NAV-direktøren i Telemark sa: På lang sikt vil opplæring i arbeidslivet lønne seg, selv om det er dårlig betalt i starten.

Som det framgår av den nettsaken Marsdal linker til har 19 år gamle Cathrine Grine vært syk, men med et sterkt ønske om å komme tilbake til arbeidslivet. Hun har fått seg en deltidsjobb, men hun ville hatt mer å rutte med dersom hun ikke jobbet. I saken på NRK.no er dette framstilt slik:

 «De månedene Cathrine jobber i halv stilling får hun til sammen utbetalt 9.900 kroner i trygd, bostøtte og lønn. Når hun ikke jobber får hun 3000 kroner mer. – Det er lite motiverende», sier hun.

 NAV-direktøren i Telemark bekreftet at det var flere andre i samme situasjon. I en rekke reportasjer på radio og på NRK.no ble dette utdypet ytterligere og tydelig presentert. Men i morgennytt på TV ble det brukt klipp fra Brennpunkt-intervjuet med lærlingen Aleksander for å illustrere sakskomplekset. Selv om det der tydelig ble fortalt at han var lærling, og at han ikke formidlet noe annet enn en refleksjon over at han hadde kamerater som tjente mer ved å gå på Nav, forstår vi at denne ene saken i Morgennytt kunne mistolkes. Men det som er synd med Marsdals polemiske kritikk er at han utelukkende plukker ut detaljer Morgennytt, mens han ser forbi de fakta som ligger i den nettsaken han selv linker til, hvor vi viser hvor stort samfunnsmessige problem det er at enkelte finner det mer lønnsomt å gå på NAV enn å jobbe.

 NRK Brennpunkt gjorde sammen med nyhetsredaksjonen og valgredaksjonen et omfattende journalistisk arbeid med disse problemstillingene. Marsdal mener vi veltet ansvaret for systemsvikten over på de unge som ble rammet av den, og at vi derfor «ukritisk formidlet middelklassemyter om at de fattige egentlig er snyltere».  Enhver som fulgte debatten vil se at våre beretninger ikke var i nærheten av å etterlate seg et inntrykk som samsvarer med de spissformuleringer som Marsdal bruker.  

Powered by Labrador CMS