P3s flerkulturelle spilloppmaker
Nareas Sae-Khow har satt verdensrekord i måseeggspising og blitt truet med bot for nakensykling. Alt formidlet på svensk for NRK.
– Hvordan endte en thailandskfødt svenske opp som ungdomsreporter i norsk riksradio?
– Ja, det er en rar historie. Jeg kom til Sverige fra Thailand som femåring. Vi bodde ikke så langt fra Norge, og da jeg var 12 år flyttet vi rett over grensen til Tydal i Sør-Trøndelag. Grunnen til at jeg havnet i P3 har sammenheng med at jeg tok journalistutdannelse i Bodø fra 2005 til 2007, ved Universitetet i Nordland. Jeg fikk praksisplass i P3 på Tyholt i 2007, i daværende Osenbanden. Siden ble de ikke kvitt meg. Jeg lurer egentlig på hvorfor. Kanskje er det UDI som har betalt NRK for å beholde meg der? Uansett så ble jeg med videre i programmet Banden, som var etterfølgeren til Osenbanden.
– Hvordan er det for en svensktalende å skrive norsk på P3s nettsider, der folk kan lese om stuntene deres?
– Jeg er mye bedre på norsk rettskrivning enn på svensk. Jeg la ikke om til norsk og trønderdialekt etter at vi flyttet til Tydal. Når jeg prøver, så låter det helt jævlig og lite troverdig, som en sketsj. Derfor var jeg helt sikker på at jeg aldri ville få jobb i NRK. Men P3-sjefene ga meg lov til å snakke svensk, og det har kun kommet en håndfull klager og tilbakemeldinger.
– Nå kaller du deg radiodokumantarist. Hva skjuler seg bak en slik tittel?
– Det er egentlig en spøk i forbindelse med at jeg nå skal jobbe med det nye programmet P3 Dokumentar. Mens jeg var i Osenbanden og Banden, som ble nedlagt ved nyttår, hadde jeg bare journalist som tittel. Jeg vet ikke helt hva det innebærer å være dokumentarist, men det skal vi jo finne ut.
– Hvordan blir P3 Dokumentar?
– Vi skal lage ukentlige, halvtimes programmer der vi går i dybden og speiler ung, norsk virkelighet. Sendingene skal handle om alt unge folk er opptatt av, som forelskelse, blogging, musikk, fyllekultur og vanskelige forhold i livet. Det blir nyheter, seriøse innslag og en del tull og tøys, slik som i Banden. Noen elementer sendes også i et Banden-lignende ettermiddagsprogram på hverdager. Det er få som lytter lenge om gangen på P3, så derfor knytter vi P3 Dokumentar opp mot en egen interaktiv nettside med featurestoff, videoer og podcast. Redaksjonen består av tre faste reportere pluss et frilansårsverk. Så her er det muligheter for eksterne folk med gode ideer.
– Hva tror du forgjengeren Banden vil bli husket best for?
– Det var et veldig skrudd program, en rar blanding av seriøse innslag, humor og alt mulig. Vi forsøkte å snikopplære unge folk om verden. Da nytter det ikke med objektiv journalistikk i P3, så formen var subjektiv. Vi prøver og feiler om samfunnsaktuelle ting i P3, er friske i stilen, breiale og påståelige i formen. Jeg har sett på sosiale medier at folk savner Banden. Det er gøy.
– Sommeren 2009 satte du angivelig verdensrekord i måseeggspising, under påskudd av å lage dogmeradio? Hvordan skal vanlige lyttere forstå dette?
– Innslaget var et ledd i en fast dogmeradiospalte, der lytterne kunne ønske seg en sak. Vi fikk inn et ønske om at jeg skulle sette en verdensrekord. På den tiden jobbet jeg en periode ved NRKs distriktskontor i Tromsø. Etter å ha hørt med lokalbefolkningen der fant vi ut at det var mest naturlig å forsøke å sette verdensrekord i å spise måseegg. Det viste seg at det ikke fantes noen slik rekord fra før. Dermed er jeg verdensmester, godkjent av to lokale måseeggkjennere. Jeg klarte fire kokte og ett rått måseegg før jeg spydde …
– En annen gang fikk du beskjed av politiet om å kle på deg da du syklet naken rundt i Trondheim, utsendt av P3?
– Det var i forbindelse med et forsøk på å spre det internasjonale miljøarrangementet World Naked Bike Ride. Under et intervju midt på den gamle bybroen fikk jeg beskjed av to politibetjenter om å ta på meg shorts, hvis jeg skulle unngå bot og anmeldelse. Jeg gjorde som de sa.
– Du og samboeren din, frilansjournalist Andrea Hegdahl Tiltnes, bodde i Bangkok fra mars til oktober i 2011. Hva fikk dere ut av det?
– Jeg er opprinnelig fra Bangkok og har mye familie og slekt der. I mange år har jeg tenkt at det hadde vært fint å lære meg thailandsk ordentlig. Jeg kunne bare snakke litt, føre en samtale, men ikke lese eller skrive. Derfor tok vi et studieopphold der og gikk på språkskole, begge to, samtidig som vi frilanset litt.
– Planlegger dere å bo mer i Thailand?
– Vi har snakket om det og kommer nok til å reise dit på kortere eller lengre opphold i årene framover. Kanskje NRK flytter sitt Asia-kontor fra Beijing til Bangkok? Da er jeg klar …