– Vi står i en tøff økonomisk situasjon, hvor kostnadene våre er for høye i forhold til inntektene, sier NRK-sjef Vibeke Furst Haugen.Arkivfoto: Nils Martin Silvola
Ifølge Fürst Haugen er årsaken til at NRK må kutte kostnader neste år sammensatt.
– Vi står i en tøff økonomisk situasjon, hvor kostnadene våre er for høye i forhold til inntektene. Det handler blant annet om dyrtiden som rammer oss og mange andre virksomheter, og at NRK de siste årene ikke er fullt ut kompensert for lønns- og prisvekst. Samtidig står vi foran en teknologisk transformasjon, hvor vi skal bytte ut hele kjerneteknologien vår. Dette er en stor og langsiktig investering, som vi må gjøre nå for å sikre fremtidig drift.
Planene innebærer kutt i kostnader innenfor områder som reise, konsulentbruk, digitale tjenester, overtidsbruk og administrative utgifter, skriver NRK.
Annonse
Nesten hundre må gå
Men man unngår ikke en reduksjon i antall ansatte. Målet er å få til dette gjennom frivillighet.
– Vi skal redusere 70-90 årsverk i løpet av 2025, og ønsker å få det til gjennom frivillighet. Det innebærer at vi innfører ansettelsesstopp, lar være å erstatte medarbeidere som slutter eller pensjonerer seg, og at vi gir våre medarbeidere muligheten til å søke sluttpakke, sier Fürst Haugen.
Kringkastingssjefen forteller at NRK er svært opptatt av å verne om innholdstilbudet, og at de derfor er opptatt av å finne andre tiltak for å få ned kostnadene.
– Vi vil i størst mulig grad skjerme tilbudet vårt til publikum. Vi kommer derfor til å snu alle steiner for å finne andre måter å spare på. Her har vi med oss nyttige erfaringer fra kostnadskuttene vi foretok i 2023, og jeg har tro på at vi skal få til det. Men jeg kan ikke utelukke at innsparingene også vil kunne få konsekvenser for publikumstilbudet.
Krevende dag
– Dette er helt klart en krevende dag for oss. Nå er vi redd for at medlemmene våre går inn i desember med en følelse av uro og bekymring, sier Anne Berit Larsen, leder for Norsk Journalistlag i NRK, til Journalisten.
Hun legger til:
– Det er viktig for oss som fagforening å kjempe for arbeidsplassene til folk, og ekstremt viktig med frivillige løsninger. Det er inntrykket vårt at ledelsen også ønsker. Samtidig er det ikke så lenge siden forrige runde.
Larsen trekker fram en ting som skiller denne prosessen fra situasjonen i 2023:
– Det som er annerledes denne gangen, er at det tilbys sluttpakker også oppover i aldersgruppene. Vi er opptatt av at sluttpakkene må tilbys bredt ut, uavhengig av hvor man bor og hvor gammel man er, sier Larsen.
Annonse
Viktig å avklare
Hun peker på at selv om man sitter i en stilling som ikke kan erstattes, må det være mulig for personen i stillingen å få innvilget sluttpakke. Det kan bli viktig for å klare dette med frivillighet.
– Det er også viktig at innsparing følges opp med tydelige prioriteringer rundt hva vi faktisk skal satse på.
– Hvor dramatisk oppleves dette, så kort tid etter forrige store innsparingsrunde?
– Det skal spares mye penger. Hvor dramatisk dette blir, avhenger av ledelsens håndtering og utfallet de neste ukene, når det blir klart hvor mange som faktisk kan tenke seg sluttpakke i denne omgangen.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.