Fredag 31. juli er forfallsdato på lisensen. FOTO: Martin Huseby Jensen

Har du husket denne?

Færre gratispassasjerer, men NRK må purre på 15 prosent av lisensbetalerne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

To ganger i året bidrar vi med å opprettholde NRK som institusjon gjennom kringkastingsavgiften. I år er den dyrere enn ved samme tid i fjor, og det skal gi NRK balanse i regnskapet. Fredag er siste frist til å bli med i denne runden.

Effektiv

I løpet av den nærmeste tiden, avhengig av hvor flinke folk er til å betale avgiften i tide, skal 2,21 milliarder kroner betales inn i NRKs kasse gjennom lisensavdelingen. Det er en økning på rundt 100 millioner kroner, sammenlignet med fjoråret. Da ble det samlet inn like over fire milliarder kroner gjennom hele året, mot 4,4 milliarder i år (moms er inkludert i summene).

Ifølge Freddy Lysfjord, leder for NRK Lisensavdelingen, er det ikke direkte billig å kreve inn pengene.

– Vi vil bruke rundt 77 millioner kroner på innkrevingen i år. Dermed går i overkant av 1,7 prosent av kringkastingsavgiften til driften av lisensavdelingen, sier Lysfjord.

Lysfjord forteller at det gjør NRKs lisensavdeling til en av Europas mest effektive innkrevere av kringkastingsavgift.

Stabile betalere

Når man er en av de mest effektive innkreverne i Europa, så passer kanskje også de som blir avkrevet penger på. Lysfjord forteller at det stadig blir færre gratispassasjerer med tv i Norge.

– Andelen har vært nedadgående, når det gjelder husstander som ikke er registrert med lisens, sier han.

Nesten hver tiende husstand er anslått å være gratispassasjerer som ikke har registrert lisens.

– Teknologiskifte av mottakerutstyr og distribusjonsteknologi, som igjen har medført høyt salg av flatskjermer og dekodere, er hovedårsaken til at flere husstander er registrert med lisens. I tillegg har våre kontrollører registrert nesten 35.000 husstander hvert eneste år de siste årene i forbindelse med lisenskontroll, forteller Lysfjord.

Nesten ni av ti av de registrerte lisensbetalerne er flinke og betaler på første tilsendte innbetalingsgiro, mens 15 prosent normalt mottar purring på kringkastingsavgiften.

Straffegebyr

For innkreverne av lisensen er det vanskeligere å kreve inn penger midt i fellesferien, enn det er på starten av året.

– Å sende ut krav på kringkastingsavgiften i feriemånedene krever annen logistikk enn utsendelsen vi har i januar. Dette kommer naturlig nok av at folk er bortreist på ferie. NRK ønsker at alle husstander skal få rimelig tid til å betale kringkastingsavgiften innen forfall. Derfor ble innbetalingsgiroene sendt ut allerede i andre halvdel av juni, sier Lysfjord.

– Hva slags straffegebyr kan man vente seg om man er på ekstremt lang ferie, og ikke oppdager regningen før forfall?

– Betaler man så snart som mulig, så får man ikke det. Betalingen skal ha kommet langt senere enn bare noen dager etter forfall for at det kommer tilleggsavgift.

Powered by Labrador CMS