Johs. Kalvemo jobbet i NRK Sápmi i mer enn 40 år, og fikk blant annet Kongens fortjenstmedalje for innsatsen. Han er kritisk til NRKs innsats i Sandra Borch-saken.

NRK-veteran mener NRK har brutt god presseskikk i Borch-saken

– Skulle helst tie, men har ikke fått ro i mitt sinn, skriver Johs. Kalvemo på Facebook.

Publisert Sist oppdatert

NRK-artikkelen om Sandra Borchs samiske bakgrunn, sett opp mot kriteriene i samemanntallet, har skapt reaksjoner denne uka.

Også selve nestoren i NRK Sápmi, Johs. Kalvemo, har nå uttalt seg om saken og NRKs håndtering.

Kalvemo jobbet i NRK Sápmi i mer enn 40 år, og fikk i 2016 Kongens fortjenstmedalje for innsatsen. «Den journalisten som over lengst tid og med størst utholdenhet har formidlet samisk kultur og samiske verdier, og talt urfolkets sak til et samisk og norsk publikum», skrev tidligere NRK Sápmi-direktør Nils Johan Heatta da han tok initiativ til utmerkelsen.

I en kommentar til et innlegg i Facebook-gruppa «Mediefolk i Finnmark», tar Kalvemo bladet fra munnen fredag formiddag.

«Skulle helst tie som pensjonert journalist i NRK men jeg har ikke fått ro i mitt sinn for her har ikke visse medier vist respekt for Vær varsom-plakatens punkt 4.3», skriver Kalvemo.

Punktet i det presseetiske regelverket er formulert slik: «Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn. Vær varsom ved bruk av begreper som kan virke stigmatiserende. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.»

Kalvemo mener Borch blir møtt med mistenkeliggjøring av sin samiske bakgrunn, og overfor Journalisten er han også kritisk til NRKs håndtering etter publisering.

– De kunne taklet denne saken mye bedre. Jeg forstår for eksempel ikke at kringkastingssjefen ikke selv stiller opp i Debatten. NRK Sápmi-direktøren stiller, men han kan ikke ansvarliggjøres for alt i denne saken, sier Kalvemo.

Nå må NRK finne en utvei, og legge seg på «en fredeligere måte å møte problemstillingen på», tar Kalvemo til orde for. 

Han stiller seg samtidig uforstående til dagens utspill fra tidligere NRK Sápmi-direktør Heatta, som til Morgenbladet uttaler at Borch burde melde seg ut av samemanntallet, og kastes ut hvis hun ikke går frivillig.

«Skulle gjerne visst om Sametingspresident Silje Kathrine Muotka kan akseptere den holdningen», skriver Kalvemo i Facebook-kommentaren sin.

NRK-redaktør: Saken løftet flere ganger

Journalisten har denne uka stilt flere spørsmål til NRK om arbeidet med artikkelen og hånmdteringen av reaksjonene, og fredag ettermidag kommer utfyllende svar fra regionredaktør i Nord, Nina Einem.

– Redaktørlinja i saken har vært NRK Region Nord. Det er vår graveredaksjon som har laget saken, som en del av en større dekning av valgmanntallet som har gått over lengre tid. Gravegruppa i regionen innbefatter også to journalister fra NRK Sápmi, som jobber som fullintegrerte reportere i vår graveredaksjon, og under ledelse av graveredaktør Robin Mortensen, innleder Einem.

– Det er jobbet med denne saken over lang tid, og den har i perioden vært løftet flere ganger for informasjon og diskusjon i redaktørlinja i regionen. På grunn av valg av metode og andre etiske vurderinger har den også vært løftet til direktør i Distriktsdivisjonen før publisering.

– Kreves detaljkunnskap

Einem lister opp andre grep som er brukt i saken:

– Etikkredaktør i NRK og sideordnede redaktører utenfor vår redaktørlinje har vært brukt rådgivende som sparringspartnere underveis, helt opp til ferdig produkt. Dette for å sikre friske øyne på redaksjonelle valg. Det er utarbeidet et internt etikkdokument som oppsummerer og drøfter de ulike valgene som er tatt, blant annet opp mot ulike deler av Vær varsom-plakaten.

På spørsmål om kringkastingssjefens eventuelle deltakelse i Debatten torsdag, skriver Einem:

– Kringkastingssjefen har sagt at hun stiller seg bak de etiske vurderingene som ble gjort i denne saken og sagt at NRK mener det er av offentlig interesse å undersøke hvordan kriteriene for å stå i Sametingets valgmanntall praktiseres, gitt Sametingets politiske makt. 

Hun avslutter:

– Det er likevel naturlig at det er dem som kjenner saken best som kommenterer den i Debatten, der det kreves detaljkunnskap om arbeidet rundt sakskomplekset. Dette er vår måte å jobbe på i NRK, og derfor var det direktør i NRK Sapmi, Johan Ailo Kalstad, som stilte i debatt med Sandra Borch i går. Vi stilte også graveredaktør Robin Mortensen til disposisjon for Debatten dersom redaksjonen ønsket det.

Powered by Labrador CMS