Gunnar Bodahl-Johansen er fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk. Foto: Arkivfoto.

Gunnar Bodahl-Johansen mener NRKs bildeblemme svekker Brennpunkt-dokumentarens troverdighet

Han er en av dem som kritiserer Brennpunkt-redaksjonen for billedbruken i tiggerdokumentaren Lykkelandet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var forrige tirsdag 18. april at NRK sendte Brennpunkt-programmet Lykkelandet som skulle dokumentere luksuslivet til tiggernettverket i Bergen. Dokumentaren har fått mye oppmerksomhet.

En seer gjorde søndag oppmerksom på at enkelte av bildene som er brukt i dokumentaren er mange år gamle, og kommer fra helt andre steder i verden.

– Det svekker programmets troverdighet og det svekker NRK, sier tidligere fagmedarbeider Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk. Det melder Aftenposten tirsdag.

Han mener likevel at Lykkelandet har nok dokumentasjon til at man ikke kan avskrive programmet helt på grunn av bildetabbene, men at slike feil bidrar til å svekke pressens troverdighet, ifølge artikkelen i Aftenposten tirsdag.

Flere nyanser

Samfunnsforsker Kjersti Thorbjørnsrud, også nestleder i Kringkastningsrådet, mener Lykkelandet avdekker viktig sider ved kriminell virksomhet, men at dokumentaren kunne vært mer nyansert og kritisk til kildematerialet sitt.

Odd Isungset, redaktør i Brennpunkt sier i sitt tilsvar til Aftenposten at dokumentaren fortsatt står seg, selv om de nevnte bildene har blitt brukt.

Redaksjonen har i etterkant av dokumentaren funnet 6 av 31 bilder er postet som skrytebilder av personer i nettverket, selv om de er funnet andre steder.

 

Powered by Labrador CMS