Arne Fredrik Næss og Ane Muladal er studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus og ansvarlige for Brennpunkt-dokumentaren "Beredskapsløftet". Foto: Bjørn Åge Mossin
Studenter fikk lage sin egen Brennpunkt-dokumentar
Knallstart på karrieren for journaliststudenter. Følg med på NRK1 i kveld!
Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Ane Muladal og Arne Fredrik Næss, begge 25 år, kan føye til noe som virkelig pynter opp på CVen. Journaliststudentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er hyret inn av NRK og står bak den kritiske Brennpunkt-dokumentaren “Beredskapsløftet”, som sendes på NRK1 onsdag kveld.
– Dette er ganske unikt. Noe slikt har aldri skjedd før i Brennpunkt, at det kommer inn studenter utenfra med sitt eget prosjekt og får lage dokumentar hos oss. De to har gjort alt av innholdet selv og det har gått veldig bra. De har talent og er helt fryktløse, slår prosjektleder Cecilie Ellingsen fast. Hun er den fremste veteranen i Brennpunkt-redaksjonen, med 15 års fartstid.
45 minutter lange “Beredskapsløftet” tar for seg et tungt og alvorlig tema: Hva er gjort etter at politikerne kom med sine løfter om å styrke beredskapen og øke politiets ressurser i kjølvannet av 22. juli-terroren? I år er det fem år siden de dramatiske hendelse i Oslo og på Utøya.
Ikke på plass
To av anbefalingene til Gjørv-kommisjonen var å bygge et beredskapssenter for spesialstyrkene i politiet og en robust politihelikoptertjeneste. Fem år etter har man ikke valgt tomt, og helikopterne er blant de som har flest flytimer i verden. Dette er blant temaene i “Beredskapsløftet”.
Jeg er fylt med ærefrykt
– Nå er jeg litt på tuppa, innrømmer Muladal et drøyt døgn før dokumentaren sendes.
– Jeg er fylt med ærefrykt. Jeg holdt på å gå i bakken da vi ble bedt av Brennpunkt om å lage dokumentaren, sier Næss og får bifall av studiekameraten.
Næss legger til:
– Det morsomme er at vi to - ved starten av studiet - faktisk snakket sammen om at “en dag skal vi jobbe i Brennpunkt”. Det er fantastisk å få en slik mulighet.
– En gyllen mulighet, istemmer Muladal.
Annonse
Laget tv-reportasje
Journalisten treffer studentene og Ellingsen i sluttfasen av produksjonen. Mellom finpussingen bidrar Muladal og Næss med koordinering av faktaopplysninger fra dokumentaren, til bruk i nyhetsinnslag på andre NRK-plattformer.
De to er i ferd med å avslutte det andre av tre studieår ved journalistutdanningen på HiOA. “Beredskapsløftet” er deres baby. Den bygger på en intern tv-reportasje på åtte minutter, laget på HiOA som et ledd i et kurs i undersøkende journalistikk fra staren av januar til slutten av mars i år.
Brennpunkt-redaksjonen grep fatt i studentenes arbeid og bestemte seg for å snu seg rundt og produsere en dokumentar om temaet.
– Vi var tre som laget tv-reportasjen. Kenneth Fossheim var den som egentlig var mest opptatt av temaet, om den norske beredskapssituasjonen. Kenneth er nå på jobb for TV 2, sier Muladal.
Satte sammen informasjon
Hun beskriver arbeidet med Brennpunkt-dokumentaren, med solid journalististisk og produksjonsmessig støtte fra redaksjonen, som utrolig lærerikt. Studentene har gjort alle opptak og alle intervjuer i den opprinnelige reportasjen på nytt.
Mange blir nok overrasket over å se de lange linjene
– Mye er allerede kjent om temaet, men stykkevis og delt. Men mange blir nok overrasket over å se de lange linjene, sier Muladal.
Maria Konow Lund er førsteamanuensis og underviser i journalistikk ved HiOA.
– Jeg har aldri opplevd at arbeidet til mine studenter er blitt plukket opp av NRK Brennpunkt på en slik måte. Det er jeg selvsagt veldig glad for, sier hun til Journalisten.
Både som journalistlærer og som tidligere mangeårig medlem av Skup-styret er hun særdeles fornøyd med en slik interesse for undersøkende journalistikk.
Annonse
Oppdaget av Brennpunkt-sjefen
Tv-reportasjen til HiOA-studentene ble oppdaget av Brennpunkt-redaktør Odd Isungset, som i flere år har deltatt under høgskolens evaluering av studentenes tv-produksjoner. Isungset fant reportasjen til Muladal og Næss så interessant at han ønsket å videreutvikle den.
Det var en spesielt stor fornøyelse i år
Redaktøren sier til Journalisten at han synes det er en fornøyelse å bidra til evalueringen av HiOA-studentenes arbeider hver vår.
– Det var en spesielt stor fornøyelse i år. Jeg synes alle studentene hadde levert historier med samfunnsvesentlig innhold.
– Hva festet du deg spesielt ved når det gjelder prosjektet til Muladal og Næss?
– At de hadde ettergått det politikerne sa etter 22. juli og Gjørv-kommisjonen, om at nå må vi få på plass et beredskapssenter, mer eller mindre koste hva det koste vil. Og det samme med politihelikoptertjenesten. Slik at vi er forberedt hvis noe skulle ramme oss på ny. Dette hadde de to gjort journalistikk på, i form av en større sammenhengende beretning.
Ønsket større publikum
Isungset syntes prosjektet journalistisk sett var svært interessant og ønsket å løfte det ut til et større publikum før 22. juli. Han mener det er en opplagt journalistisk sak i forbindelse med at det i år er fem år siden det som skjedde.
“Beredskapsløftet” er produsert på kortere tid enn normalt, godt hjulpet av at mye av grunnlagsarbeidet var gjort av de to studentene.
– Samtidig er dette studenter uten erfaring i å jobbe med det lange formatet. Men etter et par runder ble vi enige om å engasjere dem for å lage en Brennpunkt-dokumentar. Det er morsomt for dem, men også for oss. Det er alltid gøy å få nye folk inn i redaksjonen.
Den skled rett inn i Brennpunkts konsept
Det slutter Cecilie Ellingsen seg til.
– Odd var helt i fyr og flamme da han fortalte om prosjektet til Ane og Arne Fredrik. Det var først meningen at vi skulle lage en nettversjon. Men så innså vi hvor god og viktig denne saken var. Den skled rett inn i Brennpunkts konsept. Vi er glade for å kunne samarbeide med unge, undersøkende journalister.
Grundighet
Næss innrømmer at han følte seg ganske overveldet da Brennpunkt inviterte ham og Muladal til å følge opp temaet for NRK.
– Jeg trodde først at Brennpunkt kun ville kjøpe ideen av oss, og vi drømte om å være flue på veggen, sier Muladal, som også har jobbet for Dagbladet som tilkallingsvikar i vinter.
Næss er tilknyttet NRKs livsstilsredaksjon som prosjektmedarbeider.
Vi drømte om å være flue på veggen
Begge poengterer at grundighet i metode og i faktapresentasjonen er noe av det viktigste de tar med seg fra tiden i Brennpunkt.
De to har hatt en annen stressfaktor hengende over seg, midt oppe i arbeidet med “Beredskapsløftet”. Fredag denne uka er det innleveringsfrist for bacheloroppgavene deres.
Begge drømmer om å få jobbe videre med tv-dokumentarer, men innser at det nok kan drøye en stund til en slik mulighet dukker opp igjen for to nyutdannede journalister.