Redaktør av universitetsavis kalt inn på teppet av rektor

På Høydens redaktør Dag Hellesund og styreleder Jan Heiret måtte svare for omtale av rapport om psykologklinikker ved Universitetet i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er universitetetsavisen selv som skriver om dette på egen nettavis.

– På møtet hevdet rektor at dekanen ved fakultetet, Bente Wold, ikke har sagt det hun er sitert på i saken i På Høyden. Han ga uttrykk for at saken ikke var etterrettelig, sier Dag Hellesund til eget nettsted.

Han karakteriserer det som uforståelig at rektor ønsket møtet.

– Det er klart i strid med Redaktørplakaten og demokratiske spilleregler når eier griper inn på denne måten for å gi korreks til redaktøren for noe de mener er feil.

På Høyden er en redaksjonelt uavhengig universitetsavis som redigeres etter Redaktørplakaten. Det er Univeristetet i Bergen som eier nettavisen.

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening sier til På Høyden at det som er skjedd et brudd på loven om redaksjonell frihet i media.

– Det kan godt hende dekanen har gode poenger, men det er i så fall en sak mellom intervjuobjektet og redaksjonen. Det bør rektor, som eier av På Høyden vite. Ansvaret ligger og stopper hos redaktøren. Om en dialog der ikke fører fram, kan intervjuobjektet, i dette tilfellet dekanen, klage saken inn til PFU, eller om nødvendig til domstolene. Dette er både et etisk og juridisk overtramp , sier Jensen til nettavisen. 

Rektor Dag Rune Olsen avviser at han har handlet i strid med loven eller Redaktørplakaten.

Powered by Labrador CMS