Viggo Valle skal snart i gang med Påskelabyrinten for 29. gang. Foto: Julia Naglestad, NRK

Påskelabyrintens Viggo Valle om «googlejuks»: Et medieskapt problem

Mener googling på NRK-programmet ikke er noe problem, så lenge det ikke blir usjarmerende å høre på.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det at googlingen er et problem er medieskapt. Da dette begynte å bli en utfordring for noen år siden tenkte vi: «hva vi kan gjøre for å imøtekomme problemet?». Vi sitter ikke og lar programmet bli ødelagt og folk irritere seg. Men de misfornøyde kommer lettere fram i sosiale medier i dag, noe mediene plukker opp. Det kan dermed fort se ut som programmet blir dårligere.

Det sier Viggo Valle som i årets påske leder radioprogrammet Påskelabyrinten for 29. gang. Han viser til Dagbladets artikkel fra i fjor om at lyttere reagerer på juks, og mener at problemet kanskje ble hausset litt opp. Det er nemlig fullt lov å bruke hjelpemidler i Påskelabyrinten, så lenge det ikke blir irriterende for lytteren: altså mye tasting og lange pauser.

Det blir dobbeltmoral å si at det ikke er lov med google, men atlas. Det er bare tull.

– Det er ingen forskjell på å bruke atlas eller google – det er lov å bruke hjelpemidler, men det er en annen teknologi i dag. Det blir dobbeltmoral å si at det ikke er lov med google, men lov med atlas. Det er bare tull.

Tatt grep

Man kan melde seg på som deltaker til Påskelabyrinten på Internett - og de potensielle kandidatene må gjennom en instruksjonsprat før de skal på lufta. Der blir de instruert til å unngå høy tasting og lange pauser.

– Vi gir beskjed om at de er deltakere i et program og at de dermed må gjøre det sjarmerende for lytterne. Om det ikke skjer, må jeg kaste dem ut, og det har jeg lite lyst til. Det blir ikke akkurat sjarmerende det heller.

Programmet må ikke bli et norgesmesterskap i googling

I tillegg vil årets sesong i større grad bestå av oppgaver der du må knekke koden, det vil si løsningsord, før du eventuelt kan søke nettet; altså oppgaver der du får utlevert en del språklige bilder som må pusles sammen før du får hintet.

– Programmet må ikke bli et norgesmesterskap i googling. Det vil jeg ikke. Heldigvis er vi langt unna det. Jeg regner med at folk er klar over at de må sørge for at det blir best mulig ved å bidra i samtalen.

30 års jubileum

Valle har altså ledet Påskelabyrinten siden oppstarten i 1987 og programmet på P1 ble fort et av Norges mest populære radioprogram. Neste år er det 30-årsjubileum, men den anerkjente programlederen tillater seg ikke å bli lei. Han tror suksessen bak konseptet ligger i at programmet aldri har vært del av noen strategi.

– I dag er det så populært å legge medie- og programstrategi. Men dette oppsto av seg selv som mitt hjertebarn. Norsk produkt laget av nordmenn for nordmenn. Det er folkelig underholdning. Litt av tanken bak gjennom årene som har gått er å bringe ut folkeopplysning. Og det har vi lykkes bra med.

– Hvor lenge planlegger du å holde på?

– Det er litt opp til NRK, men jeg nærmer meg pensjonsalder. Jeg kan si at jeg hvert fall holder på ett år til - til jubileet. Neste års labyrint har jeg alt planlagt og jeg slår nok ekstra på stortrommen – kanskje legger jeg programmet rundt jubileet.

Powered by Labrador CMS