Reitan vant ikke frem mot Dagbladet

Men utvalget mener avisen burde korrigert feil tydeligere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Rema-gründer Odd Reitan mener at Dagbladet brøt god presseskikk da avisen i en artikkel skrev at kolonialmajoren var i en tvist med spanske skattemyndigheter. Dagbladet på sin side har avvist klagen og viser til at Reitan utvilsomt er siktet for brudd på skattelovgivningen. Og at rett betegnelse i slike tilfeller er skattejuks og skattesnusk.

Sekretariatet innstilte på at Dagbladet ikke brøt god presseskikk, og det sluttet utvalget seg til. Når det er sagt, slapp ikke Dagbladet unna behandlingen uten en smekk over fingrene.

Fikk skryt

 – Det er aktverdig at Dagbladet har omtalt denne saken. Og jeg tenker disse uttrykkene er innenfor presseetikken. Det må være mulig for mediene å bruke disse uttrykkene, sa VG-journalist Alf Bjarne Johnsen.

Men Johnsen gjorde det klart at Dagbladet på et tidligere tidspunkt enn de gjorde kunne korrigert at Reitan ikke hadde en konto på Jomfruøyene.

– Det er ikke bra. Det burde vært mer tydelig og merket som korreksjon når de først rydder opp, sa han og la til senere i behandlingen at det uansett koster så lite å vise at det er gjort en korreksjon, og ikke bare skrive det inn i brødteksten.

Dette var stemningen hos utvalgets medlemmer. Dagbladet fikk skryt for en god og ryddig jobb av redaktør Kirsti Nilsen i Rana Bald, men mente at avisen burde rettet opp feilen tydeligere.

– Jeg synes godt at PFU kan sende et signal om dette, understreket Reidun Førde.

Mer åpenhet

Utvalgets leder Hilde Haugsgjerd mente at denne saken burde være et lærestykke for næringslivet når de klager inn medier som har omtalt dem.

– Artikkelen er et typisk eksempel på et næringslivssystem som mener at de har så god sak som de skriver i tilsvaret  … hvorfor i all verden var de ikke åpnere underveis og mer imøtekommende. Jeg skulle ønske dette kunne være en læresak for næringslivet i hvordan de ikke skal gjøre seg selv en bjørnetjeneste. De skaper en mistanke om at de ikke har en god sak og at Reitan har svin på skogen.

Powered by Labrador CMS