PFU-leder Anne Weider Aasen tok for seg statistikk for fjoråret.
Foto: Nils Martin Silvola
PFU mottar stadig flere klager om uklare premisser
PFU-lederen oppsummerte etikkåret på Pressens hus.
– Det er ikke det mest innklagede punktet i Vær varsom-plakaten, men det betyr ikke at det er mindre viktig. Punktet handler om det helt grunnleggende i medienes kontakt med kilder, sa PFU-leder Anne Weider Aasen fra podiet på Pressens hus.
Da hun oppsummerte etikkåret 2024 tirsdag 14. januar, tok hun spesielt for seg det hun kalte «folkeskikkpunktet» i de presseetiske reglene i Vær varsom-plakaten: Punkt 3.3 om å klargjøre premisser.
Det er en trend at flere klager inn på punkt 3.3, fortalte Weider Aasen. I 2024 gikk 15 klagesaker der punkt 3.3 var sentralt til full behandling i utvalget. Fire av disse ble fellelser.
Ord mot ord
Ofte står det ord mot ord mellom klager og medium i disse PFU-sakene, påpekte Weider Aasen. Derfor kan det ogsp bli vanskelig for utvalget å konkludere med fellelse.
Hun ville likevel understreke at det er mediets ansvar å klargjøre premisser i kontakt med kilder.
– Det handler om å opptre ryddig, si hva man er ute etter, være åpen og holde avtaler. Det er mediet som sitter med publiseringsmakten og som må forsikre seg om at kildene vet hva de er med på.
På kort sikt handler det om kildenes tillit til mediene, sa PFU-lederen fra podiet. Men på lang sikt kan konsekvensene bli mer vidtrekkende:
– Da handler det om kildetilfang. Ønsker ikke folk å delta i mediene på grunn av dårlige opplevelser, kan det gi dårligere tilgang på gode saker og til syvende og sist færre stemmer i offentligheten.
Jevnt i fellelsestoppen
Totalt mottok PFU 756 klager i 2024. Av de 120 som gikk til full behandling ble det fellelse i 56 saker. Fellingsprosenten på 47 prosent er på linje med de fleste av de siste årene.
Det ble et jevnt PFU-år i hvilke medier som ble mest felt. Agderposten endte faktisk til slutt på topp med tre fellelser, der to kom i årets siste møte i desember.
NRK, som ofte har figurert på PFU-fellelsestoppen, ble i 2024 kun felt i én sak. Den gjaldt publiseringen av dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt», og klagen kom fra presseforbundets generalsekretær Elin Floberghagen.
Les også Journalistens sammenstilling av alle sakene PFU behandlet gjennom fjoråret.
Tirsdagens arrangement på Pressens hus inneholdt også prat med Aftenpostens nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen. Hun fortalte om avisas arbeid med presseetikk, i lys av at redaksjonen har gått mer enn seks år uten PFU-fellelse.