Eirik Hoff Lysholm, publisher Dagsavisen 2014 Foto: Jan Inge Haga
Eirik Hoff Lysholm, publisher Dagsavisen 2014 Foto: Jan Inge Haga

Dagsavisen får 5,1 millioner kroner mindre i pressestøtte – Magne Lerøs Dagens Perspektiv får 5,9 millioner kroner

Sju nye aviser får pressestøtte i 2016. 151 aviser deler på 313 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Medietilsynet opplyser onsdag at de har tildelt 313.146.000 kroner i produksjonstilskudd til 151 aviser.

11 millioner kroner fordeles mellom tre nasjonale ukemedier, mens de 148 øvrige avisene deler på 302.232.000 kroner.

Se listen over alle pressestøttemottagerne her.

Sju nye aviser har kommet til i ordningen – avisene er Kronstadposten, Yderst, Lyngdals Avis, Troms Folkeblad, Gjengangeren og Finnmark Dagblad. Også Mange Lerøs Dagens Perspektiv (DP) kommer inn i ordningen og får hele 5,9 millioner kroner.

Les: Fagutvalg går inn for pressestøtte til Dagens Perspektiv

– Det er godt pengene kommer, for kassen er bunnskrapt, sier Lerø til Journalisten.

Han ansatte tre journalister allerede i sommer da avklaringen om at redaksjonen ville motta pressestøtte kom.

Tre aviser får ikke utbetalt tilskudd i 2016 på grunn av for høy lønnsomhet. Produksjonstilskuddet gis til medier som har et reelt økonomisk behov for støtte.

Krevende for Dagsavisen

Dagsavisen har fått redusert sin støtte kraftig. I år mottar avisen 37,1 millioner kroner i støtte mot 42,2 millioner kroner i 2015. Det tilsvarer en nedgang på 12 prosent.

Sjefredaktør og administrerende direktør Eirik Hoff Lysholm sier det er dramatisk for Dagsavisen. Han har ikke fått noe varsel om nedgangen i pressestøtte.

– Det mest krevende er at dette er mye penger på toppen av svikten i annonsemarkedet. Et sånt tall er overraskende å få, sier Lysholm til Journalisten.

Avisen gjennomførte tidligere i år kostnadskutt, og publisheren sier han er glad for det nå. Om reduksjonen i pressestøtte medfører ytterligere bemanningskutt i Dagsavisen sier han det er for tidlig å si noe om.

– Vi har nettopp fått vite om tallet, og må nå se på konsekvensene det har for neste års budsjett.

Flere store får redusert støtten

Også flere andre store aviser får redusert sin støtte. Vårt Land går fra 43,5 millioner kroner i pressestøtte i 2015 til 41,5 millioner kroner i år. Bergensavisen må se pressestøtten minske fra 27,8 millioner kroner til 25,7 millioner kroner. Dagen får i år 15,6 millioner kroner mot 18,7 millioner kroner året før. Nationen får kuttet pressestøtten fra 24,4 millioner kroner til 23,5 millioner kroner. Dagsavisen-eide Rogalands Avis får også 1 millioner kroner mindre.

Klassekampen derimot øker pressestøtten fra 37 til 39,2 millioner kroner. Morgenbladet som nå er kommet inn i ordningen får 5 millioner kroner i pressestøtte.

Det er flere årsaker til at Dagsavisen og flere andre aviser får redusert pressestøtten. For Dagsavisens del forklarer seniorrådgiver Bjørn Tore Østeraas nedgangen med at avisen har en svakere opplagsutvikling enn andre aviser.

Han sier også at de nye avisene som kommer inn i ordningen tar 10-11 millioner kroner fra de «gamle» pressestøttemottagerne. Av dette får altså Dagens Perspektiv 5,9 millioner kroner.

I tillegg har Morgenbladet, Dag og Tid og Korsets Seier kommet inn i ordningen som ukeaviser. Selv om det er tilført penger til produksjonstilskuddet, tar disse tre avisene rundt 1 million kroner av de «gamle» pressestøttemottagerne, opplyser Østeraas.

Lerø satser på arbeidsplassen

Magne Lerø sier han vil bruke pengene Dagens Perspektiv mottar på de seks satsingsområdene ledelse, arbeidsliv, samfunnsstyring, samfunnsansvfar, eksistensspørsmål og nyskaping.

– Vi henvender oss til mennesker på arbeidsplassen og dekker i liten grad private spørsmål, sier Lerø.

Han sier han skulle ønske det ikke var sånn at pengene han mottar ble tatt fra de andre avisene, men at han oppfyller et ønske fra politikerne.

– De har ønsket at det skal være mulig for nye aktører å komme inn. Og det er ikke noe enkelt hinder å passere. Husk at vi har levert dagsavis ett helt år uten å få støtte. Kassen var så bunnskrapt at det hadde gått galt om vi ikke fikk støtten.

Saken oppdateres.

Powered by Labrador CMS