Illustrasjon. Foto: Birgit Dannenberg

Skjerpet kamp om tilskudd til aviser

Ny tilskuddsordning for ukes- og månedsaviser kan medføre at enkelte faller utenfor og mister støtte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den nye tilskuddsordningen er vedtatt av Norsk kulturråd. Den betyr at aviser med hovedvekt på kultur- og kommentarstoff, og aviser som er redigert ut fra et etnisk minoritetsperspektiv, kan søke om støtte fra rådet.

Retningslinjene som nå er vedtatt, kan medføre at enkelte av dagens tilskuddsmottakere faller ut av ordningen, heter det i en pressemelding fra Kulturrådet. I år utgjør de aktuelle tilskuddene 15,2 millioner kroner.

Søknadsbehandling avgjør

– Vi har holdt de publikasjonene som i dag er inne på ordningen, løpende orientert om arbeidet. Først under søknadsbehandlingen senere i vinter vil vi se om den nye støtteordningen får konsekvenser for noen av dagens tilskuddsmottakere, sier Ottar Grepstad, medlem av Norsk kulturråd og leder av Faglig utvalg for litteratur og tidsskrift, der den nye tilskuddsordningen er plassert.

Fram til og med 2006 fikk ulike publikasjoner tilskudd direkte under sekkebetegnelsen «Ymse publikasjoner» i selve statsbudsjettet. I 2007 overtok Kulturrådet denne budsjettposten, og de vedtatte retningslinjene imøtekommer ifølge pressemeldingen premissene som ble lagt ved overføringen.

Fra Kultur- og kirkedepartementet ble budsjettposten beskrevet som en ordning som skal «ivareta publikasjoner med ulik kulturell og samfunnsmessig betydning, og som ikke ivaretas gjennom den ordinære pressestøtten». Norsk kulturråd står fritt i forvaltningen av tilskuddsordningen.

11 mottakere i år

»Ymse publikasjoner» inneholder 11 tilskuddsmottakere i 2008, og disse har blitt tildelt til sammen 15,2 millioner kroner fra Norsk kulturråd. Fristen for å søke om midler fra tilskuddsordningen for 2009 er 1. februar neste år. Kulturrådet vil trolig være ferdig med søknadsbehandlingen innen utgangen av mars.

– Det har vært viktig for oss å utforme støtteordningen slik at den henger nøye sammen med mandatet for Norsk kulturråd og sikrer den samme typen systematisk vurdering som gjelder for andre støtteordninger i Norsk kulturråd, sier Vigdis Moe Skarstein, leder av Kulturrådet.

Åpen for alle

Ordningen som nå etableres er åpen for alle søkere, og det er Kulturrådets skjønnsmessige vurderinger som skal ligge til grunn for vurdering av avisene som søker.

«Dette er i tråd med rådets behandling av norske tidsskrift gjennom flere år, men radikalt forskjellig fra hvordan pressestøtten hos Medietilsynet forvaltes», heter det i pressemeldingen.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS