Rakkestad Avis-redaktør Elin Marie Rud skulle lage stemningsrapport på NBU-landsstevne, men sier hun opplevde dårlig stemning rundt muligheten til å utføre oppdraget.Foto: Privat
Redaktør reagerer etter besøk på bygdeungdommens store stevne: – Ble et ubehagelig oppdrag
Fikk ikke bevege seg fritt på landsstevnet. Ledelsen viser til fastsatte retningslinjer.
Det som skulle være et rutinemessig og kjapt besøk for Rakkestad Avis-redaktør Elin Marie Rud innom landsstevnet til Norges Bygdeungdomslag (NBU), har heller gjort henne bekymret for organisasjonens syn på pressens frie rolle.
Hennes arbeid med stemningsrapport fra stevnet som samler to tusen norske ungdommer ble preget av dårlig stemning, forteller hun til Journalisten.
Det har hun også bemerket i den publiserte stemningsrapporten, under et bilde av en gjeng med deltakere på stevnets campingområde:
«Rakkestad Avis fikk av angivelige sikkerhetshensyn ikke gå inn på campingen uten at BU-ledelsen holdt oppsikt med hva vi tok bilde av og hvem vi pratet med. Bildet er tatt gjennom gjerdet», beskriver bildeteksten.
Fotfulgt gjennom området
Rud forteller til Journalisten at hun havnet i diskusjon med blant andre generalsekretær Eryk Swiergon da hun ville bevege seg rundt på området, og helst uten følge.
– Jeg kunne ikke gå inn på campingområdet uten følge, var beskjeden. Forklaringen var at dette var et lukket arrangement, kun for medlemmer, og at jeg av sikkerhetshensyn ikke kunne komme inn alene.
Rud viser til ønske om å snakke fritt med kilder, og sier hun prøvde å fortelle at hun opplevde det som begrensende for pressefriheten å bli fotfulgt gjennom området.
Hun illustrerer:
– Når det står en person fra hovedkomiteen rett ved meg, vet jeg ikke i hvilken grad intervjuobjektene mine er påvirket av det når de svarer meg på spørsmål. Det blir heller ikke mulig å oppsøke meg for å gi et anonymt tips, for eksempel. Man kan si at sannsynligheten for noe sånt kanskje er lav. Men så lenge muligheten er der, er det prinsippet som gjelder, sier redaktøren.
Annonse
– Usunn kultur
Rud forteller at hun beveget seg ut på stevnets tevlingsområde i stedet, men opplevde å bli fotfulgt av representant også der.
– Det hele ble ganske ubehagelig, og jeg følte ikke at jeg fikk gjort noen ordentlig jobb med et menneske etter meg hele tiden. Det ble et ubehagelig oppdrag.
Ledelsesrepresentantene hun diskuterte med, ga uttrykk for at dette var standard retningslinjer som hadde vært på plass i flere år, forteller Rud.
Det gjør henne bekymret:
– Dette er med på å utvikle en kultur som er usunn, der man kan sette til side et demokratisk grunnprinsipp hvis pressen blir for besværlig, og drar de mange tusen ungdommene som er til stede med på det. Noen av dem kommer til å bli framtredende maktmennesker i framtiden, sier redaktøren.
– Ansvar for å ivareta
Generalsekretær Eryk Swiergon har blitt forelagt beskrivelsene fra Rud, og har fått spørsmål om hvorfor de legger opp til at en NBU-representant skal følge journalister rundt, også hvis journalisten ikke ønsker det selv.
– Jeg kan forstå den prinsipielle tankegangen hennes, men jeg tror dette blir blåst litt ut av proporsjoner. Vår tankegang og fastsatte retningslinje er at kun medlemmer får oppholde seg på stevneområdet, innleder generalsekretæren i en e-post.
Pressen er selvsagt velkommen til å dekke landsstevnet, understreker Swiergon.
Men:
– Vi som arrangør har imidlertid kunnskap om hvorvidt våre medlemmer har meldt inn spesielle behov for tilrettelegging, inkludert hvorvidt de har motsatt seg fotografering og lignende.
– Som arrangør har vi et ansvar for å ivareta disse hensynene på vegne av våre medlemmer, og dette er årsaken til at vi ønsker at en representant fra organisasjonen er tilgjengelig og bidrar i forbindelse med journalistbesøk på vårt medlemsarrangement, skriver Swiergon.