Are Saastad i Reform reagerer på dette innslaget på TV 2. Foto: Faksimile TV 2
Are Saastad i Reform reagerer på dette innslaget på TV 2. Foto: Faksimile TV 2

Ressurssenter for menn vurderer å anmelde TV 2s tafsestunt

Reform mener TV 2 kan ha brutt loven med sitt «2 mot 1»-innslag.

Publisert Sist oppdatert

TV 2 hadde mandag sesongpremiere på nettserien «2 mot 1». I episoden utfordres Mads Hansen og Christian Gauseth til å ta flest mulig forbipasserende på balla. Dette har skapt sterke reaksjoner, skriver VG. Blant dem som reagerer er daglig leder Are Saastad i Reform - ressurssenter for menn.

– Etter å ha konsultert vår advokat, vurderer vi det Hansen og Gauseth har gjort som et lovbrudd. Vi mener handlingene de utfører bryter med Straffelovens § 297 «Seksuell handling uten samtykke», og vurderer derfor å anmelde dette til politiet. I tillegg vil vi vurdere å anmelde TV 2 for å ha medvirket til lovbrudd.
 

Are Saastad i Reform.<br>Foto: Reform.no
Are Saastad i Reform.
Foto: Reform.no

Han mener at redaktør Bård Espen Hansen i TV 2 ikke har samfunnsansvaret inne når han bevisst går med på å latterliggjøre menn som blir utsatt for seksuell krenkende atferd og senere lager TV-underholdning av det. 

«Guttehumor»

Da VG konfronterte Hansen med kritikken om seksuell trakassering, svarte han følgende:

«Alle som er med i innslaget har med store smil godkjent at det ble publisert. Ikke minst gjelder det de to programlederne. Om noen som har sett det føler seg støtt er det leit, men folk reagerer ulikt på humor. Vi ville ikke gjort dette med jenter fordi det er forskjell på jente- og guttehumor. Guttehumor er litt røffere.»

Likestilling

At Hansen mener det er større rom for å trakassere menn enn kvinner får Saastad til å se rødt.

Episoden er uanstendig og et moralsk lavmål, sier han og legger til:

– Det er direkte skadelig at dette kommer på lufta. Gutter og menn som har vært utsatt for overgrep har generelt vanskelig for å fortelle om det. Når de ser at TV framstiller dette som noe vi skal le av vil de selvsagt få det ekstra tøft. TV 2s opptreden er dessuten også alvorlig fordi vi vet at mange ungdommer sliter med å forstå at det ikke er greit å dele vold og krenkelser på sosiale medier.

Journalisten.no har vært i kontakt med Bård Espen Hansen som ikke vil kommentere saken ut over at alle som medvirker i det aktuelle innslaget har godkjent publisering.

– Overraskende

Mads Hansen, en av dem som gjennomførte det omstridte stuntet, synes det er synd at så mange føler seg krenket av innslaget.

– Det er overraskende at det har blitt så mye oppstyr rundt dette. Det var god stemning blant alle vi gjorde det med og de følte seg ikke krenket. Så det er synd at det har blitt dårlig stemning blant de som ser på.

Han forklarer at det er rom for å si nei til utfordringer i programmet, men at det ikke ble gjort denne gangen.

Christian Gauseth på sin side er overrasket over at en av kritikerne i VG-artikkelen ikke har sett innslaget, men likevel er så kategorisk.

– Under innspilling var stemninga med alle involverte god, og vi har selvsagt fått tillatelse til å bruke det vi viser, sier han. 

Powered by Labrador CMS