Illustrasjonsfoto: Ichigo121212 / Pixabay
Rekordhøyt antall fengslede journalister
Pressefriheten trues i Israel, mener Committee to Protect Journalism.
Blant alle verdens land er det Kina som har flest journalister i fengsel i 2023.
På grunn av konflikten i Gaza er også Israel på den ikke-så hyggelige-listen som nylig ble publisert av Committee to Protect Jouralism (CPJ).
Nest verste år
På delt sjette plass over hvilke stater som fengsler flest journalister, ligger Iran og Israel. De ligger bak Kina, Myanmar, Belarus, Russland og Iran.
Totalt ble 320 journalister fengslet i løpet av 2023 (per 1. desember) på grunn av arbeidet sitt. Det er det nest høyeste antallet siden målingene begynte i 1992, ifølge CPJ. Det eneste året flere journalister satt fengslet var i 2022, og da endte antallet på 367.
– Undersøkelsene våre viser at autoritarianisme har bitt seg fast globalt, og at myndigheter er fast bestemt på å slå ned på kritisk journalistikk, og å forhindre offentlig ansvarlighet, sier administrerende direktør i CPJ, Jodie Ginsberg, på egne nettsider.
Nedgangen fra 2022 til 2023 skyldes flere løslatte journalister i Iran. Per 1. desember i fjor satt 44 journalister fengslet i Kina, 43 i Myanmar, 28 i Belarus, 22 i Russland, 17 i Iran og 17 i Israel.
Pressefriheten trues i Israel
Samtidig har undersøkelsene i israelske fengsler vist at den fundamentale, demokratiske retten til pressefrihet, er i ferd med å forsvinne i Israel, sier Ginsberg.
– Israel bruker drakoniske metoder for å bringe palestinske journalister til taushet. Denne praksisen må stoppe, avslutter hun.
Mer en 65 prosent av journalistene (209) står anklaget for anti-statlige forbrytelser som for eksempel «falske nyheter». Journalistene i fengsel soner ofte under dårlige forhold, uten en rettferdig rettsprosess og journalistenes advokater trues, skriver CPJ.