Daglig leder Mie Skard i ROK organiserer russetreffene på Tyvann.

Pressen får komme på russetreff

Også etter klokken 21 på kvelden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da politiet satte i gang en leteaksjon under russetreffet på Tryvann fredag, ble fotograf Stian Lysberg Solum i NTB Scanpix stanset på veien opp av en innleid vekter, og truet med å bli lagt i håndjern dersom han fortsatte til treffet. Selv om Solum viste pressekort.

– Slik skal det ikke være, og det er beklagelig. Vi har snakket med vaktsjef og ledelsen i vaktselskapet om hendelsen. Og så har vi minnet dem på instruksen om hvordan mediene skal håndteres, sier daglig leder Mie Skard i selskapet ROK, som arrangerer russetreffet på Tryvann. 

Flere medieskeptikere

Ordinær praksis på treffene er at mediene har fri tilgang til arrangementet fram til klokken 21 på kvelden. Etter dette kreves spesialtillatelse fra ROK. Ifølge Skard er det flere årsaker til dette. Hun forteller at blant annet intervjuer med beruset russ er blant grunnene til denne ordningen.

I tillegg føler flere blant russen en stadig økende skepsis mot å stille opp i mediene. Ifølge Skard har mange av dem som tidligere har stilt til intervju opplevd at resultatet ikke er blitt slik de forestilte seg. Blant annet er fokuset på pengebruken blitt sterkt fremhevet.

Det er flere som ikke ønsker å fotograferes, og så er det kjendisbarn som ikke ønsker å bli eksponert i mediene, sier Skard.

Politihjelp

ROK-lederen understreker samtidig at pressen skal ha tilgang til å dekke hendelser på russetreffet, slik som leteaksjonen på fredag. Skard mener det er politiet som er best kvalifisert til å vurdere når pressen bør få tilgang. De er til stede gjennom hele kvelden og dersom de ser noe utenom det vanlige, kan det være aktuelt å slippe pressen til.

– Det er de som bestemmer hvor nære man kan komme aksjoner og derfor er best stilt til å gjøre den vurderingen.

Skard legger til at hun er tilgjengelig for pressen gjennom hele kvelden når arrangementene pågår.

Vil legge forhold til rette

Politiet kommenterer at de har merket seg uenigheten mellom ROK og media om adgangen til et offentlig sted, som for tiden var avsperret for et arrangement.

Kommunikasjonsrådgiver Sølvi Glendrange i Oslo politidistrikt skriver at politiet ikke har noen formening om grunnlaget for avsperringen, den underliggende avtalen med grunneier, eller hvorfor pressen ble nektet adgang. Og at dette var verken politiets beslutning eller ønske.

– På et innsatssted har både politiet og pressen en viktig jobb å gjøre. Det er politiet som leder redningsarbeidet dersom det skjer en alvorlig hendelse, og politiets innsatsleder vil behandle pressen som på et hvilket som helst innsatssted, heter det i e-posten.

– Politiet kan om nødvendig begrense medias adgang til et anvist område av hensyn til redningsoperasjonen, de involverte, sikring av eventuelle spor eller publikums sikkerhet, men vil da forsøke å legge forholdene til rette for at pressen likevel kan gjøre jobben sin.

Powered by Labrador CMS