fr. martinsen er blogger.20080418Brukt i 0708, på nett
Samtidig imøtegåelse
INNSPILL: Kjønnsboksen er trygg så lenge du ikke selv butter for mye mot kantene, skriver fr. Martinsen.
- Det er noe universelt i at gutter har lyst til å leke litt voldsomt, konstaterte Anne Grosvold i Dagsnytt 18, uten at det utløste retten til samtidig imøtegåelse fra noen. Det gjør meg sliten. Resirkulering av biologiske kjønnsstereotypier får fortsette, som uoppmerksomme bisetninger ingen luker vekk, fordi det bare hører til det krydderet som gjør et radioprogram trivelig. Det dreier seg ikke om lovgivere, beslutningstakere, partipolitikk, men det som likevel er med på å sette kurs for alle menneskers livsutfoldelse: Kategoriseringen av kjønn. Selv om måten vi forholder oss til kjønn gjennomsyrer kulturen vår, så blir den lite diskutert. Journalister gransker makta, ikke verdensbildet vårt.
Vi sier menn er folk uten noe særlig følelser. I alle fall kan de ikke uttrykke dem, når de ikke ligger syke i den manns-spesifikke sippe-influensaen. I stedet for å bake sukkerbrød og pynte det med marsipanroser, ser de fotball mens de klør seg på tissen. På jobben er de logiske og gråter ikke. Kvinner er ikke så interessert i sex som menn, men de er veldig gode til å gjøre to ting på en gang. Sånn kunne man holde på, men hvilken vei bærer nå det? Rett til kjønnsboksen, der det blir altfor trangt for et alminnelig menneske. Mer om det.
Det var ikke bare regjeringen Özz Nüjen fikk - og ikke fikk, snakket om på Skavlan. Özz Nüjen belærte Juliette Binoche om hvordan hun burde leve livet sitt slik at hun kunne beholde den ene mannen. Özz fikk komme med antakelser om at Juliette ikke lever sammen med sine barns far lenger fordi hun valgte lidenskapen til arbeidet fremfor mannen hun elsket. Juliette Binoche var til stede selv, og imøtegikk ham samtidig: Hva vet du om livet mitt? - Du lever ikke med den samme mannen, sa Özz. - Det er jo bra hvis man kan følge opp med en far, men livet er ikke alltid slik, right? sa Juliette idet hun parkerte Özz, men like før hadde hun gjort entre og knapt rukket å hilse på Jens Stoltenberg, Özz Nüjen og sønnen til Stellan Skarsgård før Fredrik spurte om hun hadde sett Stellan naken. Hun virket ikke direkte imponert over Fredrik, men bød på litt høflig entusiasme likevel.
Det er ærlig talt litt slitsomt å være kvinne og ikke klare å la være å legge merke til slike ting, og å deretter plage seg selv med spørsmålet: Kunne det ikke tenkes at Juliette stilte Özz det samme spørsmålet, hæ? Hæ? Jeg skulle ønske jeg var mann. En hvit, frisk mann som ser seg selv som normalen og oss andre som unntakene, og som ikke kommer på å tenke på kjønn, det ville jeg vært.
Etter at markedssjefen i Cappelen Damm, Annette Garpestad, skrev kronikk om kvinner i offentligheten og hva-har-du-på-nattbordet-spalten i Dagens Næringsliv: Hvorfor leser ikke menn bøker skrevet av kvinner? svarer Dagens Næringsliv i Journalisten.
– Idéen med På nattbordet er ganske enkelt å vise frem hva folk i våre spalter leser, og dermed har lyst til å tipse andre om. Det er ikke noe representativt utvalg, så det er dumt å tolke for mye inn i hva de som svarer der leser.
Bjørn Eckblad avfeier hele problemstillingen som dum, og gidder ikke, uten blygsel, å ta imot henvendelsen og løfte den opp til å bli interessant slik han ser det. Hvordan har det seg at Bjørn Eckblad ikke syns han må svare klokt på dette?
Eckblad er kanskje ikke styrt av følelser. Jeg tar en test fra vitenskapsprogrammet til NRK og svarer på om jeg er best på å forutsi et hendelsesforløp hvis jeg bruker intuisjon eller om jeg baserer meg på fakta og statistikk. Jeg lærer at hvis Eckblad er en maskulin mann, så er han også analytisk, og jo mer maskulint han har svart jo dyktigere er han til å prosjektere kostnader - praktisk talt uten å la seg påvirke av sine følelser. Han kan også, ifølge NRKs analyse legge vekk den klare tankegang og støtte seg på intuisjon og dermed ha lesbiske tendenser. Slikt kan man måtte slite med når man søker kunnskap.
Nevropsykologen Cordelia Fine holdt foredraget «Illusjoner om kjønn» i Oslo nylig. Hun snakket om kjønnsforskjellene vi sementerer hverandre i, som om de var universelle.
- Det er umulig å få et mer likeverdig samfunn, hvis vi tror på og dyrker disse mytene. Hvis disse stereotype oppfatningene av menn og kvinner gjentas og gjentas ses de på som en definisjon av sannheten og ikke det de er, diskriminering. Til Aftenposten og Klassekampen sa hun at hjerneforskning brukes til å forsterke kjønnsstereotypier, selv om den ikke kan forsvares vitenskapelig.
Men det er klart, kjønnsboksen er trygg så lenge du ikke selv butter for mye mot kantene, eller så lenge du kan grensene for ditt kjønns boks så godt at du ikke ville finne på å utfordre dem. Gå uten BH, la være å barbere - men jeg har ikke lyst! Holder vi oss i boksen vet vi i det minste hva det betyr å være kvinne eller mann. Hvem vil være uattraktiv? Og ve den som ikke er skikkelig kvinne eller mann. Hin er en homo eller sur feminist.