Fra venstre: Dina Nybø Olavsen, Hauk Andreas Fossen, Tuva Strøm Johannessen, Erik Hem Reidarsen og Alexandra Mei Lunstøeng.

Sender fem journalist­studenter til USA under presidentvalget

Til høsten skal fem masterstudenter i undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen reise til Washington DC som del av BRIJ-programmet.

Publisert

Bridging Investigative Journalism (BRIJ) er et felles utvekslingsprogram mellom Universitetet i Bergen (UiB), American University (AU) i Washington DC og Nordic Press Center (NPC).

Fra UiB reiser fem masterstudenter i undersøkende journalistikk til den amerikanske hovedstaden. Der skal de være i tre uker, sammen med en ansatt tilknyttet journalistikkutdanningen.

I retur mottar UiB fem amerikanske masterstudenter i journalistikk fra American University, som skal tilbringe tre uker i Bergen og Media City Bergen.

Reiser tilbake

Prosjekt er finansiert av Direktoratet for høyere utdanning og kunnskap, og ble gjennomført for første gang i 2023.

Førsteamanuensis og leder for journalistikkutdanningen ved UiB, Lars Arve Røssland, var selv i Washington D.C. sammen med masterstudentene fra UiB og Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) i fjor.

– Me er no så heldige at me har erfaring frå første gongs runde med studentar i BRIJ-programmet. Men ser no at studentane aktivt nytta opphaldet til å opparbeida seg kunnskap og kontaktar som løfta masterprosjektet. Kunnskapen og kontaktane er også viktig for dei som ferdige kandidatar i relevante jobbar, forteller Røssland.

De fem masterstudentene som reiser over er Dina Nybø Olavsen, Hauk Andreas Fossen, Tuva Strøm Johannessen, Erik Hem Reidarsen og Alexandra Mei Lunstøeng.

Ny innsikt

I en artikkel som vi bli publisert på sujo.no litt senere i sommer, deler studentene noen tanker og forventninger til turen:

– Jeg tror denne turen vil kunne gi meg innsikter og perspektiver til masteroppgaven jeg skal skrive, som jeg ikke ville funnet frem til foruten, sier Dina Nybø Olavsen.

Hauk Andreas Fossen tror oppholdet vil bidra til at han forstår USA bedre. Han regner også med faglig utbytte:

– Jeg tror denne turen kan hjelpe til rundt den teoretiske oppgaven min, som omhandler kriminalpodkaster. I og med denne sjangeren stammer fra USA vil det være nyttig og se på hvordan sjangeren har utviklet seg der, og hvordan tilstanden er nå.

Tuva Strøm Johannessen har planer om å skrive sin masteroppgave om amerikanske forhold:

– Jeg er på idéstadiet for min teoretiske del av masteroppgaven, og foreløpige plan er å gjøre en diskursanalyse, der jeg ser på hvordan identitetspolitikken i USA påvirker den undersøkende journalistikken. Dette er et høyaktuelt tema, særlig i USA, så jeg håper at turen vil gi meg mye innsikt og inspirasjon til min oppgave.

Ser på dekningen

Erik Hem Reidarsen skriver også om USA i sin masteroppgave:

– Ettersom at oppgaven min handler om pressedekningen av det amerikanske valget, så vil stort sett alle aspektene med turen bidra til at oppgaven blir så bra som mulig. Når det kommer til mer generelle ting, så håper jeg å lære mer om hvordan politiske journalister arbeider med valgdekning.

Alexandra Mei Lunstøeng tror turen kan bidra til å gi henne bredere kunnskap og innsikt i amerikansk presseetikk.

– Jeg ser veldig frem til å være til stede under den nervepirrende valgvaken. Å få oppleve en slik historisk begivenhet vil gi en unik mulighet til å forstå journalistikkens rolle i amerikansk demokrati og samfunn. Og selvfølgelig, så håper jeg at valget går såpass fredelig for seg, slik at vi kan reise trygt hjem igjen til Norge.

Studentene skal være i byen fra 19. oktober til 9. november.

Powered by Labrador CMS