Skjerdump fra nettsidene til sakte-tv-suksessen Hurtigruten minutt for minutt, som ble sendt i 2011..

Årets ord: Sakte-tv

Betalingsmur, netthat, avfølge og gråblogg også i toppen av årets nyord-kåring.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Årets ord er sakte-tv. De siste årene har vi blitt kjent med tv-sendinger som «Nasjonal vedkveld», «Nasjonal strikkekveld», VM i sjakk, «Bergensbanen minutt for minutt» og «Hurtigruten minutt for minutt». Felles for disse sendingene er at de nå omtales som sakte-tv, et ord som har fått feste i språket i år. Mange mener at sakte-tv er en motreaksjon på hverdagslivets stress, og nå eksporteres seersuksessen til utenlandske tv-selskaper. NRK sier at flere programmer vil komme.

Nye medieord

Det er mange medieord i toppen av Språkrådets kåring av nyord. På 6. plass finne vi for eksempel betalingsmur. Et ord avisene selv nødig bruker, men som like fullt, i følge juryen, kommer av at stadig flere aviser krever betaling for at man skal kunne få tilgang til å lese nettartikler. Først ute var lokalavisa Hallingdølen, og nå har også større aviser som bl.a. Bergens Tidende og Aftenposten fulgt etter. Dette har blitt debattert i løpet av året, og en slik betalingsløsning har gitt opphav til ordet betalingsmur.

Gråblogg er motsvaret til rosablogger. Det er blogger som ikke tar for seg de rosenrøde sidene ved livet, men heller problemer og livets grå og kjedelige sider. Ofte er det slik at nyord avler nyord, og gråblogg er et godt eksempel på dette.

I sosiale medier kan man med et raskt tastetrykk følge andres profiler. Like lett som å få kontakt med andre er det å avfølge dem. Å avfølge er et nyord som juryen har merket seg i sosiale medier som bl.a. Facebook og Twitter.

I 2013 var det en debatt om nettdebatten. Avisenes kommentarfelt og andre nettsteder har gjort det lettere for folk å ytre meninger. Samtidig opplever mange sjikane og mobbing på nettet. Dette kaller man gjerne for netthat, et nyord som stadig flere bruker.

Dette er listen over nye ord som har blitt mye brukt i år:

1  sakte-tv

2  rekkeviddeangst

3  gråblogg

4 bitcoin

5 blå-blå

6 betalingsmur

7 avfølge

8 karbonboble

9 netthat

10 revelyd

Kåringen av årets ord er et samarbeid mellom Språkrådet og Gisle Andersen, nyordsforsker ved Norges handelshøgskole. I kåringen har juryen blant annet brukt verktøy som fanger opp nye ord fra alle de store riksavisene i landet. Noen ord er døgnfluer, mens andre slår rot i språket.

Powered by Labrador CMS