Disse vil bli Stup-leder
En rekke kjente bransjefolk ønsker å bli sjef for medieansattes studiepermisjons- og stipendordninger.
Styret for Studiepermisjons- og stipendordningene for ansatte i norske medier (Stup) vedtok 20. oktober å ansette en egen leder. Ved utløpet av søknadsfristen 17. november hadde 15 personer søkt på stillingen. Sju har vært inne til førstegangsintervju, og tre har gått videre til en finalerunde.
Planen er at Stup-styret skal foreta ansettelsen rundt 15. desember. Dermed er det håp om at vedkommende kan være på plass i stillingen innen påske neste år.
Her er søkerne
Følgende har søkt på stillingen (alfabetisk rekkefølge):
Mona Askerød, NJ
Karl-Martin Bakke, IJ
Alexander Berg jr., Hjemmet Mortensen
John Bones, VG
Sølvi Rui Fedog, Varden
Roger Gjermundshaug, Nannestad videregående skole
Carl-Erik Grimstad, frilansjournalist og foreleser i journalistikk
Therese Manus Hønningsta, Budstikka
Nicolaas A. Kippenbroek, informasjonssjef i Musikernes Fellesorganisasjon
Trondar Lien, Bladet Tromsø
Lars Helge Rasch, NRK
Anne Cathrine Røste, Konsulentguiden
Tone Staude, NRK
Bjørn Olav Tvedt, Cappelen
En søker har bedt om få være anonym, noe ansettelsesutvalget har akseptert.
Flere med NJ-tilknytning
Uten å foreta noen analyse av søkernes kvalifikasjoner, kan vi slå fast at en rekke av dem har tilknytning til Norsk Journalistlag og tilstøtende miljøer.
Mona Askerød er ansatt i et vikariat som rådgiver i NJ, Karl-Martin Bakke er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk, Carl-Erik Grimstad er medieviter og har også vært tilknyttet IJ, Trondar Lien er journalist i Bladet Tromsø og har sittet flere perioder i NJs landstyre, mens Lars Helge Rasch er journalist ved NRK Sørlandet og har vært styreleder for Nordisk Journalistcenter i Århus.
– Må ha godt humør
Styreleder og medlem av ansettelsesutvalget, Teddy Madsen, er godt fornøyd med søkerbunken.
– Det var mange gode kandidater og ingen lett jobb å plukke ut finale-kandidatene.
– Hva er de viktigste egenskapene dere ser etter hos søkerne?
– Vedkommende må være utadvendt og ha godt humør, være samarbeidsvillig, tenke nytt og levere resultater.
Ønsker større bredde
Ifølge Stup-styret skal lederen være Stups ansikt utad, drive aktiv markedsføring av Stup-kurs overfor brukermiljøene og sørge for utvikling av nye tilbud. Styret ønsker at kontakt med flere utdanningsmiljøer og kursarrangører skal føre til større bredde og flere tilbud.
– Når regner du med at nye kurskonsepter for Stup kan være på plass?
– Styret skal behandle en strategiplan i sitt januarmøte. Ny leder må på plass i stolen, og starte jobben med å skaffe seg oversikt og innpass hos brukerne og tilbyderne. Vi er nok ikke oppe med tilbud på nyheter på kursfronten før til høsten, sier Madsen.
Inn hos NJ
Stup-styret har også besluttet å fristille Stup fra Institutt for Journalistikk og opprette eget sekretariat i Norsk Journalistlags lokaler i Oslo. Etter det Journalisten erfarer, skal det lenge ha vært utilfredshet i de to eierorganisasjonene MBL og NJ med at IJ har hatt en dobbeltrolle i forhold til Stup.
På den ene siden har IJ vært sekretariat og ledet Stup i det daglige. På den andre siden har IJ også vært den dominerende kursoperatøren.
Har for mye penger
Stup sitter på betydelige midler og har de siste årene ikke greid å bruke opp den årlige kapitaltilgangen, som i hovedsak består av kursavgift per ansatt i tilsluttede mediebedrifter.