Emma Clare Gabrielsen er programleder for Innafor. Foto: Snorre Tønset
Økt kritikk mot NRKs Emma Clare og «Innafor»
Programmet får kritikk for å villede unge seere.
Tidligere i år slapp NRK deres nye dokumentarserie med et ungt publikum som målgruppe, «Innafor», og der Emma Clare Gabrielsen er programleder.
I episodene utforsker hun blant annet intimkirurgi, gråsoneprostitusjon på nett, smart-dop. Et av tema som tas opp er «sugardating» der eldre menn søker kontakt med yngre kvinner - eller omvendt.
Dokumentarsatsingen blir i dagens Aftenposten kritisert for å være blåøyd, uansvarlig og for å slå tilbake mot sin egen hensikt.
– Programmet blir en romantisk tragedie som bedrar og villeder seeren på grunn av et manglende skråblikk. Det er farlig å være upresis i dette feltet, og det gjennomskues i den økte interessen for plastisk kirurgi og salg av kropp. «Innafor» er et godt initiativ med uheldige følger, som dermed og dessverre pisker hardt mot seg selv, og sin egen hensikt, skriver skribent Susannah Bush Eide i et debattinnlegg.
Aftenposten skriver at den omtalte datingsiden har opplevd økt trafikk etter programmet.
Usikkerhet
I forrige uke kritiserte spaltist Linnea Myhre seriens program om intimkirurgi i Morgenbladet. Hun mener NRK-serien bidrar til å gjøre unge mer usikre om sin egen vagina.
– De fleste som har skrevet om «Innafor» er godt voksne kvinner og menn, som understreker hvor viktig det er å sette lys på denne typen fenomener av tiden. At det er skremmende hvor vanlig intimkirurgi eller prestasjonsdop er, og ikke minst hvor mye det faktisk påstås å hjelpe. Det de derimot later til å hoppe over, er påvirkningskraften det kan ha på den faktiske målgruppen: De selvgranskende, usikre og etterhvert ganske desperate ungdommene. Noen tåler det, andre ikke, skrev Myhre.
Kritikken ble også omtalt i VG.
Både overfor Aftenposten og VG forsvarer er det prosjektleder Tove Austad i som svarer for NRK. Hun forsvarer metodebruken til programmet. Til Aftenposten sier hun at hun mener det er riktig å omtale viktige saker som opptar folk, selv om de kan ha smitteeffekt.
– Vi håper vi kan være med å opplyse og sette folk i stand til å ta gode valg for seg selv, sier Austad til Aftenposten.
Til VG har hun uttalt at i stedet for å unngå detaljene om intimkirurgi, mener hun NRK kanskje burde vist enda flere underliv for å vise mangfoldet.